Brugwachter Cor van Toledo schroeft het bordje op de Hotel-Vosbrug. “Zit ‘ie een beetje recht?”
Brugwachter Cor van Toledo schroeft het bordje op de Hotel-Vosbrug. “Zit ‘ie een beetje recht?”

Extra naambordjes voor bruggen

Algemeen 462 keer gelezen

Zevenhuizen – Het zou een quizvraag kunnen zijn: hoeveel bruggen bedient de gemeente Zuidplas? Brugwachter Cor van Toledo zou goed scoren met zijn antwoord: twaalf stuks. Vorige week voorzag hij een tiental bruggen van extra naambordjes. Twee bruggen waren en blijven naamloos.

De Francoisbrug, Kleinpolderbrug, Oranje Brug, Witte Brug, Gele Brug, Groenewegbrug (Rotterdams grondgebied), Koningsbrug, Hotel-Vosbrug, Kerkepadbrug en Catgesbrug blijven veelal anoniem voor de eigenaren van bootjes op de route Hollandsche IJssel-Rottemeren, omdat vanaf het water de bestaande naamborden vaak niet zichtbaar zijn. Om het voor boot-eigenaren makkelijker te maken aan te geven waar ze zich bevinden als ze de hulp van brugwachter inroepen om een brug te passeren, spijkerde de bediener van de bruggen eigenhandig twintig naambordjes op de funderingen, aan beide zijden van de brug één.

Beperkte brugtijden
De brugwachter krijgt van booteigenaren weleens klachten over de beperkte openingstijden en ook schriftelijk komt bij de gemeente een enkele keer een klacht binnen. "In de afgelopen zeven jaar zijn drie meldingen over lange wachttijden binnengekomen. Er bereiken ons meer meldingen over de ondiepten in de ringvaart en de overmatige plantengroei, die het vaargenot in de weg staan", laat een woordvoerder van de gemeente Zuidplas desgevraagd weten. Sinds 2011 gaan de bruggen in Zuidplas in het vaarseizoen (van april tot en met september) twee maal per dag open. Op zon- en feestdagen blijft het beperkt tot één doorvaart. De beperking van de vaartijden was volgens de gemeente noodzakelijk omdat als gevolg van ondiepten in de ringvaart het passeren van tegemoetkomende boten onmogelijk werd. "Er is toen gekozen voor konvooivaart, in goed overleg met het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard", aldus de Zuidplas-woordvoerder.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard (HHSK), dat over de sluisbediening - Snelle Sluis in Moordrecht en het Zevenhuizer Verlaat - en het waterbeheer gaat, lijkt voorstander van verruiming van de brugopeningstijden. "Het is het kip-en-eiverhaal," zegt een vertegenwoordiger van HHSK: "Wijzigt de gemeente de brugtijden omdat er minder bootjes zijn, of varen er minder bootjes omdat de brugtijden beperkt zijn?"
Gemeente en hoogheemraadschap overleggen op korte termijn over vaartijden, beschoeiing en bodemgesteldheid van de vaarroute van de ringvaart. "Het college van B en W wil dat Zuidplas een aantrekkelijke gemeente is om te recreëren", aldus de gemeente.