Davey Hehakaja springt Moerkapelle-verdediger Thijs van Nieuwkoop in de rug.
Davey Hehakaja springt Moerkapelle-verdediger Thijs van Nieuwkoop in de rug.

Moordrecht steekt licht op bij buurclub

Sport 427 keer gelezen

VOETBAL
Moerkapelle - Voor het eerst sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw ontmoetten Moerkapelle en Moordrecht elkaar in competitieverband. Moordrecht greep die gelegenheid aan om op bestuurlijk niveau de banden met de Moerkapelse Zuidplasburen aan te halen. Moerkapelle heeft immers de ervaring van bouwen en dat kan van pas komen.

Door Erik van Leeuwen

Met het oog op de naderende verhuizing van Moordrecht wilde het bestuur van de club graag weten hoe Moerkapelle de zaken had aangepakt. Drie jaar geleden verhuisde Moerkapelle naar het huidige complex op sportpark De Jonge Veenen. "Ik ben best wel onder de indruk van het complex dat hier staat", zei Moordrecht-voorzitter Louis van Loon. "Zoiets heb ik voor ons ook voor ogen. Persoonlijk mag het van mij iets knusser, maar mooi is het zeker."
Vertegenwoordigers van Moordrecht gingen zaterdag in de rust van de derby gretig in op het aanbod om zich rond te laten leiden in het clubhuis van Moerkapelle. "Ik weet nog goed dat we vooraf bij BSC'68 in Benthuizen, Be Fair en ASW in Waddinxveen zijn gaan kijken", reageerde Moerkapelle-voorzitter Martin Zijderhand. "Ons eerste ontwerp werd afgekeurd omdat de gemeente het clubhuis niet in de stijl van de wijk vond passen. Uiteindelijk werd het ontwerp voor ons huidige complex wel goedgekeurd."
"Ik hoop niet dat wij ons aan moeten passen aan de omgeving", grapte Van Loon. "We zitten naast een bedrijventerrein en een boerenschuur." Moordrechts' nieuwe onderkomen komt naast 't Ambacht. "Dit complex," vertelde Moerkapelle-penningmeester Hans van Vliet, "is destijds gerealiseerd met het oog op de groei. We zitten in een jonge wijk met jonge gezinnen. We hebben nu 450 leden, maar we verwachten meer leden in de toekomst." Zijderhand: "De gemeente vond tien kleedkamers te veel, maar we hebben voet bij stuk gehouden."

Praktisch gebruik
Bij Moerkapelle is de kantine op de eerste verdieping, op de begane grond zijn de kleedkamers. De toiletten zijn gescheiden van de kleedkamers. "We hebben echt gekeken naar het praktisch gebruik", aldus Zijderhand. Het gebouw is groot en daar steekt de bestuurskamer wat schril bij af. "Het is groot zat. Vroeger kwamen er bij wedstrijden nog hele besturen van andere clubs mee, maar dat is al lang niet meer zo."

De verhuizing van Moordrecht staat gepland voor 2021. "We wachten met smart op de ondertekening van de intentie-overeenkomst", zei Van Loon zaterdag. "Dan pas kunnen we alles in gang gaan zetten. Een bouwcommissie formeren heeft nu nog geen zin, want officieel kunnen we nog niks."

Van Loon en zijn bestuur hebben zich hier en daar wel wat kunnen oriënteren. "We hebben wel een idee van wat we willen, maar dat is alleen nog maar in grove lijnen."

Eerst moet er een 'programma van eisen' komen. "Wat wil je? Waar moet het gebouw aan voldoen? Je hebt de KNVB-normen en dan nog wat je zelf wil", gaf Zijderhand een voorzetje.

Het clubhuis van Moerkapelle werd gebouwd in economisch mindere tijden. "Voor de bouwsector was het armoe. De bouwkosten tegenwoordig zijn veel hoger. Tel er gerust twintig procent bij op. Daar moet je rekening mee houden", adviseerde hij collega Van Loon.

Hoeveel de gemeente uit wil trekken voor het nieuwe complex van Moordrecht is nog niet bekend. "We moeten nog wel drie jaar op ons oude complex door", benadrukte Van Loon. "Dat moet het dus nog wel even uithouden."
Zorgen bij hem zijn er vooral over de conditie van het kunstgras dat op veld twee ligt. Afgelopen zomer werd het veld nog goedgekeurd. "Er liggen hele plakkaten los, het is gewoon gevaarlijk."
Moordrecht heeft de gemeente inmiddels op de hoogte gesteld van de erbarmelijke staat van het veld. "Er zal echt wat moeten gebeuren."

Een nieuw kunstgrasveld neerleggen wordt door de gemeente gezien als kapitaalvernietiging. Van Loon opperde zaterdag om een eventueel nieuw kunstgrasveld bij de verhuizing ook mee te laten verhuizen naar het nieuwe complex. "Ik geloof niet dat ze daar wildenthousiast over zijn."

De derby zaterdag tussen Moerkapelle en Moordrecht werd bijgewoond door burgemeester Gert-Jan Kats en (sport)wethouder Jan Verbeek. Die laatste kon trots melden dat de leerlingen van de twee scholen van de Brede School in Moerkapelle gebruik gaan maken van het velden van vv Moerkapelle.

Voor het Moordrecht-bestuur wachten drukke tijden. Naast de verhuizing in 2021 staat voor 2020 ook nog het 100-jarig bestaan in de agenda. Van Loon: "Ook daar moeten we nog een commissie voor in het leven roepen. Ik ga er in elk geval van uit dat we ons eeuwfeest op sportpark 't Lage vieren. Dat is meteen een mooi slot van een episode voor ons als club."