Logo hartvanzuidplas.nl
"Vroeger zat er meer anijs in de pepernoten", was een van de conclusies. (foto en tekst: Judith Rikken)
"Vroeger zat er meer anijs in de pepernoten", was een van de conclusies. (foto en tekst: Judith Rikken) (Foto: )

Strooigoed getest

  •   48 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Twaalf zakken in Nieuwerkerk aangeschafte peper- en kruidnoten opende Zonnebloem-voorzitter Alex Wijnhold dinsdagochtend in ouderenwooncentrum Dianthus. Een testpanel van zo'n tien personen zat klaar om het strooigoed te beoordelen. De uitkomst: Sinterklaas moet naar Dorrestein.

Zes proefrondes telde de test: in elke ronde werden de peper- en kruidnoten van één winkel - supermarkt of bakkerij - blind getest. Aan de mededeling 'je mag ze uitspugen', werd geen gevolg gegeven. "Het is geen wijn", vond een van de testers.

"Goh, wat een kleintjes", klonk het wat zuinigjes in de derde proefronde, toen Wijnhold de aanwezigen een schaaltje met klein formaat kruidnoten voorhield. Met een score van 4 op een schaal van 1 tot 5 bleken de nootjes het uiteindelijk helemaal niet slecht te hebben gedaan. Ze bleven slechts twee tiende punt achter op de winnaar in de categorie kruidnoten.
Die bleek uit Dorrestein te komen, net als de winnaar in de categorie pepernoten. "Nu weet Sinterklaas in elk geval waar hij zijn inkopen moet doen", zei Wijnhold, die sinds mei voorzitter is van de Zonnebloem en de test 'bedacht'. "Al waren eigenlijk alle noten wel goed, hoor. Geen een scoorde lager dan een 2,2."

Meer berichten