Een wachtrij voor de microfoon.
Een wachtrij voor de microfoon. Foto: Erik van Leeuwen

Retro-vergadering van de raad

Algemeen 196 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De gemeenteraad van Zuidplas ging dinsdag 28 november terug naar de jaren tachtig. Het eenmalige uitstapje naar de grote zaal van het Hervormd Kerkelijk Centrum in Nieuwerkerk nodigde volgens burgemeester Gert-Jan Kats vooral uit tot 'kamperen'.

Door Erik van Leeuwen

"We moeten het er maar mee doen", zo zei Kats vaderlijk tegen de gemeenteraad. Tijdens de bouw van het nieuwe gemeentehuis op het Raadhuisplein houdt de raad zijn vergaderingen in de aula van het Thorbecke College, maar dat was één keer niet mogelijk.

"We hadden de hoop gebruik te kunnen maken van de raadzaal van de gemeente Gouda, maar ook die bleek bezet", aldus Kats. In het Hervormd Kerkelijk Centrum aan de Beijerinkstraat, niet ver van het Thorbecke College, werd een alternatief gevonden.

De grote zaal, waar de gemeenteraad vergaderde, heeft een mooie uitstraling, zeker nadat de vloer twee jaar geleden werd vervangen, maar als decor van een gemeenteraad bleek het minder geschikt. Zo werd het college gescheiden door palen, waardoor burgemeester Kats regelmatig zijn wethouders kwijt was ('Kunnen jullie een geluidje maken, want ik zie jullie niet knikken') en ook de wifi liet de raad vaak in de steek. Met de apparatuur van tegenwoordig - de raadsleden krijgen alle documenten via hun tablet – is wifi onontbeerlijk.

De raadsleden zagen er de lol wel van in en burgemeester Kats speelde vrolijk mee. "Ben ik de enige zonder wifi?", vroeg Ferry van Wijnen van de VVD zich enigszins ongerust af. Kats: "Als het alleen maar de VVD is kunnen we rustig verder."

Toen Kats halverwege de avond vroeg hoe het kamperen beviel, antwoordde SP-voorman Jan Baas gevat dat hij van plan was om zo te gaan barbecuën.

Dan waren er nog de inspreekmicrofoons. Normaal hoeft een gemeenteraadslid niet van zijn of haar plaats om te spreken, maar dinsdag waren er maar twee microfoons, in de hoeken op twee tafeltjes, geïnstalleerd. Het leverde soms rijen op achter de microfoon. Dát, in combinatie met een beperkte loopruimte achter de oppositiepartijen, zorgde voor onverwachte botsingen. Zo was er een bodycheck van Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas versus Jacques Bovens van de fractie van PvdA/GroenLinks, die deed denken aan een ijshockeywedstrijd.

"Een beetje beweging is goed, zeker voor de wethouders", reageerde Kats gevat, toen wethouder Jan-Willem Schuurman voor de zoveelste keer werd 'teruggeroepen' naar de collegemicrofoon.

"Al dat loopwerk zorgde wel voor een dynamisch element", vond Ferry van Wijnen van VVD. Chantal Bon-Van de Griek (D66) maakte van alle raadsleden de meeste meters. Eenmaal op haar plaats na ingesproken te hebben over het Integraal Huisvestings Plan kon ze weer opstaan om te reageren op een reactie van één van de andere gemeenteraadsleden. Het paste allemaal in de retro-vergadering. "Ik hoop dat jullie tóch hebben genoten", sloot Kats de vergadering af.