Afbeelding

Inburgeraar vecht tegen boete voor te laat afronden cursus

Algemeen 206 keer gelezen

Den Haag/Zevenhuizen – Een Syrische man uit Zevenhuizen is naar de Raad van State gestapt om een boete van tafel te krijgen die hem is opgelegd door het ministerie van Sociale Zaken. Hij had een verplichte inburgeringscursus niet binnen de daarvoor gestelde termijn afgerond.

De boete van 500 euro vindt hij onterecht, omdat hij niet tijdig een cursusaanbieder kon vinden. Ook had hij vertraging vanwege hulp die hij moest bieden aan zijn zieke moeder. Aanvankelijk kreeg hij een boete van 1250 euro, maar die werd verlaagd omdat hij intussen wel een flink aantal uren cursus had gevolgd. De Raad van State moet nu bekijken of de man kan worden verweten dat hij te lang over de inburgeringscursus deed. Hij zou eerst bij Vluchtelingenwerk in Gouda een cursus kunnen volgen. Maar die ging niet door, waardoor hij op zoek moest naar een andere aanbieder. Die vond hij in Rotterdam, maar hij kon daar niet meteen starten.
Voor de Raad van State is nu de vraag wanneer de termijn van drie jaar begon te lopen die voor een inburgeringscursus staat. Begint die te lopen op het moment dat de inburgeringsplicht start, dan was de Syriër te laat klaar. Maar begint die termijn te lopen vanaf het moment dat de cursus begint, dan was hij op tijd klaar. De regels hierover zijn niet heel duidelijk, zo bleek tijdens de zitting bij de Raad.
Wie een inburgeringscursus moet volgen, krijgt van het ministerie een lening. Die hoeft niet te worden terugbetaald als de cursus op tijd is afgerond. Is dat niet het geval, dan moet de lening worden terugbetaald. Een maximale lening is 10.000 euro. De Syriër, die leeft van een bijstandsuitkering, moet nu naast de boete ongeveer 7000 euro terugbetalen.
Volgens zijn advocaat had het ministerie bij het uitdelen van de boete ook in de spiegel moeten kijken. Het Rijk maakte zelf een rommeltje van de inburgeringscursussen door mensen zelf te laten uitzoeken waar ze een cursus konden volgen. Intussen heeft het Rijk erkend dat dit niet kan worden gevraagd van nieuwkomers, die de taal en gewoonten hier niet kennen. Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft begin dit jaar geregeld dat nieuwkomers beter begeleid worden bij het zoeken van een cursus.
De uitspraak volgt binnen twee maanden.