Jan Verbeek leest voor in Moordrecht.
Jan Verbeek leest voor in Moordrecht.

Boeken cadeau in voorleesweek

Algemeen 219 keer gelezen

Moordrecht - In pyjama de deur uit, bij de opvang ontbijten en voorgelezen worden door de wethouder. Die eer viel de kinderen van kinderdagverblijf en peuteropvang Het Gruttonest in Moordrecht woensdag 23 januari te beurt. Aanleiding was de start van de Nationale Voorleesdagen die nog tot en met 2 februari duren.

De kinderen luisterden vol aandacht naar wethouder Jan Verbeek die het Prentenboek van het Jaar 2019, Een huis voor Harry, voorlas.
Het voorleesontbijt werd feestelijk geopend met de start van het landelijke project Boekstart waar ook Het Gruttonest aan deelneemt. Er stond een enorm cadeau dat door de kinderen mocht worden uitgepakt: een nieuwe boekenkast met nieuwe prenten- en voorleesboeken.

Ook op kinderdagverblijf Het Paleisje De Meander in Nieuwerkerk aan den IJssel stond woensdag een groot cadeau: een boekenkar met 35 nieuwe boeken, aangeboden door de bibliotheek, omdat twee pedagogisch medewerkers met succes de cursus Boekstart hadden afgerond.
Boekstart is een leesbevorderingsprogramma in samenwerking met de bibliotheek, met als doel om ouders en kinderen intensief met kinderboeken en het voorlezen daarvan in aanraking te brengen. Zo worden taal- en leesontwikkeling gestimuleerd.


Gemeenten willen meer warmte uit de Rotterdamse haven

Regio - Glastuinbouwgemeenten Zuidplas, Waddinxveen, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp dringen samen met de gemeente Zoetermeer aan op een grotere capaciteit van het geplande restwarmtenetwerk tussen de Rotterdamse haven en Leiden. Ze willen dat grotere buizen worden aangelegd, waardoor meer woningen en glastuinbouwbedrijven van het aardgasnet kunnen worden losgekoppeld.

Dat staat in een brandbrief aan gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid Holland. Met de brief lopen de gemeenten vooruit op de mogelijke toekomstige aanleg van de zogenoemde Leiding over Oost: een leiding die in water opgeslagen restwarmte uit de Rotterdamse haven transporteert naar de Leidse regio, waar die onder andere voor stadsverwarming kan worden gebruikt. Onderweg zouden er aftakkingen moeten komen, onder andere naar de Zuidplaspolder.
Albert Abee, wethouder duurzaamheid en glastuinbouw van de gemeente Lansingerland licht de brief toe: "We roepen de provincie Zuid-Holland op om de warmtebehoefte van ons glastuinbouwcluster (en onze wijken) mee te nemen in de capaciteits- en investeringsbeslissing van de Leiding over Oost."
De besluitvorming over wamtenetten in Zuid-Holland is in een cruciale fase. Deze week beslissen Provinciale Staten en de gemeente Rotterdam of zij een overeenkomst zullen aangaan waarin de afspraken worden vastgelegd voor een toekomstbestendige businesscase. Op basis hiervan kan een warmtesysteem in de provincie Zuid-Holland worden gerealiseerd. Bij de provincie melden zich intussen steeds meer gemeenten die aangesloten willen worden op het warmtenet.
Met de komst van een warmteleiding kunnen de gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de glastuinbouwsector in één klap aan een belangrijk deel van hun klimaatdoelstellingen voldoen. Met name de glastuinbouw is op dit moment een grootverbruiker van gas; 15 procent van al het Gronings gas wordt verstookt in de glastuinbouw.