Logo hartvanzuidplas.nl
Stefan Broeren: “Ik probeer sober te spelen.” (foto: Sportshoots.nl, tekst: Erik van Leeuwen)
Stefan Broeren: “Ik probeer sober te spelen.” (foto: Sportshoots.nl, tekst: Erik van Leeuwen)

Stefan Broeren heerst al tien jaar bij BCN

  •   37 keer gelezen

BADMINTON
Nieuwerkerk aan den IJssel – Hij bereikte afgelopen zondag een mijlpaal door in het enkelspel zijn tiende clubkampioenschap op rij te veroveren. Stefan Broeren (31) heerst al een decennium lang bij BCN. "Eigenlijk is er in die tien jaar niet veel veranderd."

Hij verloor ook dit jaar geen enkele game. In de finale moest Stefan de Ridder er opnieuw aan geloven. "Stefan was ook mijn tegenstander bij mijn eerste titel", zei Broeren, kort nadat hij zichzelf had beloond met een patatje en een avondje 'languit op de bank' in het vooruitzicht. "Het lijkt of het mij geen moeite kost, maar dat is niet waar. Ik moet er elke keer weer hard voor vechten."

Broeren is de meester van de uitputtingsslag. Wie tegen hem speelt, weet dat de shuttle bijna altijd terugkomt. Tot vervelends toe. "Ik speel graag rally's", vat hij zijn spel het beste samen. "Ik probeer sober te spelen, weinig fouten te maken. Dat mag mijn tegenstander doen."
Hij heeft vaak meer geduld dan zijn opponent. "Ik breng de shuttle het net over en dat blijf ik doen. Tegenstanders worden ongeduldig en willen een beslissing forceren. Ik maak er graag een renpartij van. Hoe langer de wedstrijd duurt hoe eerder mijn tegenstander in de foutenlast komt."
Het is een tactiek die hem bij BCN al meer dan twintig clubtitels opleverde. Want naast tien single-clubkampioenschappen deed hij de afgelopen tien jaar regelmatig met succes een greep naar de winst in de dubbel en mixen. Afgelopen zondag werd hij zelfs gehuldigd voor drie kampioenschappen.
De Meint Veldstra Trofee, genoemd naar de overleden vrijwilliger van BCN, die gaat naar de beste allrounder van het BCN-clubkampioenschap, moest hij delen met aanstormend talent Lotte Redeker. De 19-jarige won met Broeren niet alleen de mix, maar net als Broeren pakte ze de winst in het dubbel (met Liesbeth de Boer) en single (tegen Sanne Loef).

Hoe lang Broeren, die samen met Peter Korbee de herendubbel won, nog op de troon zit bij BCN, weet hij niet. Wel is er concurrentie op komst. Zo was hij onder de indruk van talent Florian Velten. "Ik heb tegen hem gespeeld in de poule. Een slimme speler die goed nadenkt. Voor een 17-, 18-jarige is dat vrij bijzonder." Hij weet ook dat zijn eigen energieverslindende spel aan slijtage onderhevig is. "Dit hou ik niet nog eens tien jaar vol."

Toch is Broeren van plan na afloop van de competitie – BCN speelt zondag zijn laatste wedstrijd – zijn rentree op toernooien te maken. De afgelopen vier, vijf jaar liet hij die links liggen vanwege schouderproblemen. "Ik was niet in staat om in korte tijd veel partijen te spelen. Die problemen zijn onder controle. Op die toernooien kan ik mijn niveau aanscherpen."

Meer berichten