Logo hartvanzuidplas.nl
Henk Koster en Ed Nigg in de kleine zaal van Swanla. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Henk Koster en Ed Nigg in de kleine zaal van Swanla. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Folk brengt dorpshuis Swanla zondagmiddag in Ierse sferen

  •   54 keer gelezen

Zevenhuizen - De kleine zaal van Swanla transformeert zondagmiddag in een Ierse pub. Een vijfmans-formatie brengt 24 liederen van de typisch Ierse volksmuziek, folk, ten gehore. "Er doorheen praten mag en uit volle borst meezingen moet."

Het zondagmiddagoptreden wordt verzorgd door Henk Koster, Ed Nigg, Joop Kluin, Harmen Witkamp en Marieke Kamphuis. Ze wonen allen in Zevenhuizen of regio. Hun optreden is onderdeel van een reeks zondagmiddagconcerten. Swanla zet daarbij speciaal in op lokaal talent om zo de band met de bevolking te vergroten.
"Het is niet de bedoeling dat we een tournee gaan doen, dit optreden is eenmalig", zegt Henk Koster (79). Hij behoorde tot de groep vrienden die in 2010 een wandeling maakte door Ierland en daar werd gegrepen door de Ierse muziekcultuur. "Ierland drinkt en eet muziek. In Dublin heeft elke pub een eigen muziekzaal. Overal wordt gezongen."

"We hebben destijds een wandeltocht gemaakt over de befaamde Sheephead-trail", vervolgt Ed Nigg (65), die vorig jaar al een keer een zondagmiddagoptreden had met muziek uit de jaren zeventig en tachtig. "Dat pad ligt in het zuidoosten van Ierland. 's Avonds als we terugkwamen, schoten we snel de pub in." "Om Ierse liederen te zingen", vult Koster aan. "Dat zingen is onderdeel van de Ierse identiteit."
Koster was ooit lid van shantykoor 't Kraaiennest in Zevenhuizen, Nigg is dat nog steeds. "In ons repertoire zitten nu ook Ierse nummers."
Koster en Nigg zijn in de loop van de jaren steeds meer van de Ierse folk gaan houden. Koster: "Het komt uit het hart." Nigg: "Alle thema's komen aan bod. Van de liefde tot de Engelse onderdrukking." Zondag speelt de gelegenheidsformatie van Koster en Nigg een divers aanbod van Ierse liederen. "Snelle nummers, maar ook ballads", reageert Nigg. "Twaalf nummers voor en twaalf na de pauze."
Hij hoopt op een typische Ierse pubsfeer. "Bezoekers mogen gerust door de muziek heen praten. Het hoort er ook bij om uit volle borst mee te zingen." Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor het optreden, dat om 15.00 uur begint.

Meer berichten