Het leven in het Thomashuis van Ruurd (staand) en Yvette (rechts) speelt zich vooral af in de keuken.
Het leven in het Thomashuis van Ruurd (staand) en Yvette (rechts) speelt zich vooral af in de keuken.

Thomashuis Moordrecht viert tiende verjaardag

Algemeen 1.063 keer gelezen

Moordrecht - Met acht huisgenoten wonen Ruurd en Yvette Visser en hun dochters Jente (10) en Yildou (8) in een groot pand - ooit schuilkerk en smederij - aan de Moordrechtse Dorpsstraat. Ze runnen er een Thomashuis; een woning waarin zij zorg bieden aan acht volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze zomer vieren de twaalf het tienjarig bestaan van hun huis. Met een bloembollenverkoopactie wordt gespaard voor een verjaardagscadeau.

Door Judith Rikken

'Wanneer ga jij nou eens naar je werk toe?' Die vraag van een van de huisgenoten aan Ruurd Visser (43), geeft volgens hem goed de sfeer weer in het grote huis met de grote tuin aan de Hollandsche IJssel. "We zíjn begeleiders, maar de basis is vriendschappelijk. Doordat er overdag altijd maximaal vier bewoners tegelijk thuis zijn, hebben we ook veel tijd om leuke dingen te doen."
De Vissers worden bij de begeleiding van hun acht huisgenoten ondersteund door gediplomeerde medewerkers. Aan de grote tafel in de keuken wordt samen gegeten, gekeuveld, een bakkie thee gedronken en kan ieder zijn ding doen. Yvette (39): "Aan die keukentafel gebeurt eigenlijk alles. Dat vond ik vroeger thuis ook altijd erg leuk." Daarnaast wordt er gegymd, gezwommen, gekorfbald en zijn er vaak uitjes naar een speeltuin.
Werkzaam in grote instellingen in de gehandicaptenzorg, was het voor Yvette en Ruurd Visser ruim tien jaar geleden een droom om zelfstandig te worden en cliënten een-op-eenzorg te kunnen bieden. "Van de drie Thomashuizen waaruit we na drie jaar wachten op een geschikt pand konden kiezen, had dit huis meteen onze voorkeur. Het leek het meest op hoe we zelf in Arnhem woonden; midden in de stad - hier het dorp - met een vorm van sociale controle, de mogelijkheid voor ons allemaal om even zelf een boodschap te doen en voor de kinderen om zelf naar school en sportclub te kunnen fietsen." Toch was het ons-kent-onskarakter van het dorp ook wel even wennen. Yvette (39): "Ik krijg weleens de vraag waar onze bewoners zijn als ik alleen of met mijn kinderen in het dorp loop. Al zijn we hoofd van een groot 'gezin', dat wil niet zeggen dat we niets zelf kunnen doen."
De deur van een Thomashuis (genoemd naar de zoon van Hans van Putten, die het concept bedacht) staat volgens de filosofie van de bedenker altijd op een kier. Zo ook in Moordrecht: "Voor de buurt hebben we al eens een walking dinner georganiseerd, zodat ze binnen een kijkje konden nemen." De komende tijd zwaait de deur opnieuw wijd open, als er vanuit het Thomashuis bloembollen worden verkocht ter gelegenheid van het tienjarig bestaan op 9 juni. Yvette: "We willen de tuin graag vernieuwen en er onder andere een vogelnestschommel, een stukje kunstgras om op te voetballen en zonnen en nieuwe moestuinbakken in. Voor zo'n groot project hebben wij onvoldoende inkomen. Ons team van medewerkers is met onze wens aan de slag gegaan, wat voor ons ook een verrassing was. Met de verkoop van bloembollen hier aan huis en op basisschool IXIEJE van onze kinderen hopen zij nu een mooi bedrag bij elkaar te verdienen."

Afbeelding