Aan de kant van Parc IJsselhoeve zijn begin deze week de eerste bomen gekapt. (foto: Judith Rikken)
Aan de kant van Parc IJsselhoeve zijn begin deze week de eerste bomen gekapt. (foto: Judith Rikken)

Populieren maken plaats voor knotwilgen

Algemeen 189 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Op de Hitlandselaan, aan de kant van Parc IJsselhoeve, is maandag een begin gemaakt met de kap van zo'n 240 populieren. Tot en met 11 april is de laan daarvoor tot aan de 's-Gravenweg in gedeelten afgesloten.

Omleidingen zijn ingesteld voor voetgangers, fietsers en automobilisten.

Enkele tientallen van de ruim vijftig jaar oude bomen zijn inmiddels geveld. Ze moeten wijken in verband met een reconstructie van de weg. De bomen zouden de werkzaamheden niet overleven, zo stelt Recreatieschap Hitland, dat eigenaar van de weg is.
Zo'n veertig omwonenden en geïnteresseerden waren maandag 25 maart aanwezig bij de door het dagelijks bestuur van het recreatieschap georganiseerde avond over de Hitlandselaan. Daar werd het toekomstige ontwerp van de laan gepresenteerd. Het bestuur wil gaan voor één rijbaan met kantbelijning, zoals de situatie nu ook is. Daarnaast komt er een vrij liggend wandelpad, dat verbonden wordt met het pad rondom de ijsbaan en de hondenprettuin.

Het recreatieschap verwacht begin juni met de renovatie van het wegdek te kunnen beginnen. Dan worden ook de bermen voorbereid op beplanting met nieuwe bomen. Die zouden in het najaar daadwerkelijk de grond in gaan.

De meeste omwonenden, en ook het bestuur, hebben hun voorkeur uitgesproken voor de aanplant van knotwilgen, als vervanging van de gekapte populieren.

Het algemeen bestuur van Hitland beslist 4 april of het instemt met de plannen zoals die er nu liggen.