Juf Mariete de Wit had het boek 'Kruimeltje' meegebracht. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Juf Mariete de Wit had het boek 'Kruimeltje' meegebracht. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Zesdeklassers terug 'op school'

Algemeen 394 keer gelezen

Moordrecht - Na bijna 45 jaar zagen oud-leerlingen van de School met de Bijbel in Moordrecht elkaar zaterdag terug in het ijsclubgebouw. Dat gebeurde tijdens een unieke reünie, met een eigen versie van 'Klasgenoten' van Koos Postema.

In maart vorig jaar zette Astrid Zwaan, één van de leerlingen van de zesde klas van de School met de Bijbel in 1975, een klassenfoto op de Facebookpagina van de Historische Vereniging Moordrecht (HVM). In een mum van tijd werd er massaal op gereageerd. "Toen was het idee snel geboren om een reünie te organiseren."
Oud-klasgenoot Rob van der Weijde en Gerda van Dam hielpen Zwaan bij de organisatie. Ze spoorden alle leerlingen van destijds op. Zaterdag waren 22 midden-vijftigers, van wie er nog zeven in Moordrecht wonen, in het Moordrechtse ijsclubgebouw van de partij. "Eén is er helaas overleden, vier anderen waren verhinderd", aldus Zwaan, die voor een historische setting had gezorgd. Aan de wand van het ijsclubgebouw hingen oude landkaarten, geleend van de HVM, die de kaarten uit de oorspronkelijke School met de Bijbel had gekregen.
In de eigen versie van het ooit populaire televisieprogramma Klasgenoten kroop Henk van Raalte in de huid van Koos Postema. Hij kwam tot een aantal opvallende conclusies aan de hand van een enquête die de klasgenoten van weleer hadden ingevuld. Zo bleek dat zij zeer tevreden in het leven staan, want het gemiddelde cijfer is een 9,2. Dat was een stuk hoger dan het cijfer dat werd gegeven voor de schooltijd: 7,5.
Van Raalte vertelde ook dat de zesde klas goed was voor 61 nakomelingen (55 kinderen, 6 kleinkinderen). Gijsbert Wolvers, journalist van het Reformatorisch Dagblad en tegenwoordig woonachtig in Apeldoorn, merkte daarbij op dat hij het gemiddelde aardig heeft opgekrikt. "Ik heb negen kinderen, in de leeftijd van 17 tot en met 30 jaar."
De klas van 1975 waaierde na de basis- en middelbare schooltijd over heel Nederland uit. Dirk Husselman woonde 26 jaar in de Verenigde Staten. Sinds een jaar woont hij in Wassenaar. Voor het verrassingsbezoek zorgde juf Mariete de Wit, door de klasgenoten bestempeld als één van de favoriete leerkrachten.