"Door het vertellen van verhalen komen de woorden vanzelf", betoogt Terlouw. Dochter Sanne luistert links. (foto en tekst: Paul Meester)

Sanne en Jan Terlouw: 'Heilig het verhaal'

Algemeen 690 keer gelezen

Zevenhuizen - Wat motiveert een bijna 88-jarige man om drie keer per week lezingen te geven over de essentie van 'het verhaal'? Liefde en passie voor datzelfde verhaal. Met zijn dochter Sanne vertelde Jan Terlouw erover in Dorpshuis Swanla.

Jan Terlouw, natuurkundige, wiskundige, politicus en schrijver. Een multitalent dat zijn talenten duidelijk heeft overgedragen aan zijn kinderen. Eén van hen, Sanne, heeft samen met haar vader al diverse romans geschreven. Tijdens de lezing werden de aanwezigen deelgenoot gemaakt van het proces van samen een boek schrijven.
Indrukwekkend was Terlouws uitleg over hoe hij gedurende tien jaar van zijn vaderschap elke dag een verhaal verzon en vertelde aan zijn kinderen. Functioneel in de opvoeding, aldus Terlouw. "Stel tijdens een verhaal vragen aan een kind en meestal zal het antwoord luiden: 'kweet niet'. Omdat het de woordenschat niet heeft om een antwoord te formuleren. Door het vertellen van verhalen komen de woorden vanzelf. Vandaar: heilig het verhaal.''
Door zijn kinderen van jongs af aan verhalen te vertellen, hebben die zich tot creatieve mensen kunnen ontwikkelen. Dochter Pauline, die erbij was vrijdag in Swanla, is violist bij het Metropole Orkest. Een andere dochter, Ashley, is illustrator en heeft in die hoedanigheid meegewerkt aan diverse boeken van haar vader en zus. Terlouw heeft ook nog een zoon, Jan Terlouw junior. Hij is muzikant en speelt in de band 'Jan Terlouw Junior & The Nightclub'.
Dat vader Terlouw behalve schrijver een getalenteerd dichter is, bewees hij door aan het einde van de avond met zijn dochter Sanne een gedicht voor te lezen, geïnspireerd door de maanden van het jaar, als metafoor voor een jaarverslag van een bedrijf. Het jaar was de directie, de maanden waren verantwoording schuldig als waren het twaalf verschillende business units.
Hoewel het accent van de avond lag op 'het belang van het verhaal', kwamen bij de vragen uit de zaal ook onderwerpen aan de orde als energietransitie, global warming en duurzaamheid. Als natuurkundige schaart Terlouw zich in de rij van deskundigen die de aandacht vestigen op het belang van het nemen van maatregelen.