Logo hartvanzuidplas.nl
Rob Rosbergen van het Duurzaamheidsplatform sprak over 'een klein succesje'. (tekst en foto: Paul Meester)
Rob Rosbergen van het Duurzaamheidsplatform sprak over 'een klein succesje'. (tekst en foto: Paul Meester)

Niet veel, maar toch een paar tuinen weer groener bij de buren

  •   137 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Bij het afvalbrengstation op de Eerste Tochtweg was zaterdag weer de actie 'Zuidplas groen, tegels wegdoen'. Om 10.00 uur gaven wethouder Jan Verbeek en Agnes van Zoelen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de aftrap voor wat aan het eind van de middag 'een klein succesje' bleek te zijn.

Verbeek, met in zijn portefeuille duurzaamheid, startte de actie met een van zijn kleindochters door een tegel in de nog lege container te gooien. Hij legde uit waarom het belangrijk is steen te vervangen door groen: "Als je samen met je kinderen of kleinkinderen met een gieter je tuin in loopt en de tegels water geeft, wordt direct zichtbaar dat het water niet wegloopt. Water over de plantjes wordt meteen door de bodem opgenomen."
De actie bij het afvalbrengstation - een initiatief van het Duurzaamheidsplatform Zuidplas in samenwerking met de gemeente Zuidplas, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en een tuinplantencentrum - werd voor de derde keer gehouden. De actie werd in 2017 ook twee keer gehouden.
Inwoners van Zuidplas worden ermee gestimuleerd om tegels uit hun tuin te verwijderen, zodat een betere waterhuishouding ontstaat. In ruil voor de tegels krijgen deelnemers vier tuinplanten per vierkante meter.
Aan het einde van de dag sprak Rob Rosbergen van het Duurzaamheidsplatform over 'een klein succesje'. "Een kleine 60 vierkante meter is ingeleverd. We hadden op meer gehoopt. Maar we denken maar zo: een plas wordt gevormd door druppels, en vandaag hebben we een klein plasje gevormd in de verwachting dat het idee postvat bij de buren van de inwoners die wel hun tegels hebben ingeleverd."
Diegenen kregen met veel enthousiasme door Rosbergen de uitgekozen planten overhandigd - variërend van rozenstruiken in diverse kleuren tot een kruidenplant als salie, en hortensia's: aantrekkelijk voor bijen en vlinders, dus met een volgens Rosbergen welkom 'bij-effect'. De ingezamelde tegels worden verwerkt tot materiaal dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden bij de aanleg en het onderhoud van wegen.

Meer berichten