Logo hartvanzuidplas.nl
Voorbedrukte verkiezingsborden, zoals bijvoorbeeld in Zoetermeer al worden gebruikt, zouden ook een optie voor Zuidplas kunnen zijn. (foto: Judith Rikken)
Voorbedrukte verkiezingsborden, zoals bijvoorbeeld in Zoetermeer al worden gebruikt, zouden ook een optie voor Zuidplas kunnen zijn. (foto: Judith Rikken)

Zuidplas onderzoekt alternatieven voor verkiezingsborden

  •   112 keer gelezen

Zuidplas - Burgemeester Servaas Stoop heeft de gemeenteraad gewaarschuwd dat het vervangen van aanplakborden voor verkiezingsposters door modernere alternatieven, geld gaat kosten. Hij reageerde op de motie van de VVD, die in de raad van 7 mei breed werd ondersteund.

De liberalen vinden dat de verkiezingsborden niet meer van deze tijd zijn. Raadslid Sep Pouwels, die de motie indiende, noemde ze 'aftands'. "Het opzetten, beplakken en weghalen van die borden kost veel tijd. Persoonlijk vind ik het een drama."

De hele raad is van mening dat een onderzoek naar alternatieven geen kwaad kan. "De SGP bestond vorig jaar 100 jaar en toen ik het jubileumboek doorbladerde, kwam ik bij de eerste verkiezingen waaraan de partij meedeed, een foto tegen van een paard en wagen met daarop de borden en posters. De borden zijn eigenlijk niet veranderd. Misschien moet dat na honderd jaar wel een keer gebeuren", reageerde Cock van der Spek namens ChristenUnie/SGP.

De verkiezingsborden – Zuidplas heeft er veertien – worden door de gemeente beschikbaar gesteld aan de partijen die meedoen aan de verkiezingen. Die zijn zelf verantwoordelijk voor het plakwerk. "Dat plakken heeft wel wat, in weer en wind op pad voor je partij", zei Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas. Ook SP'er Jan Baas vindt het plakken wel iets hebben. "Met je ladder onder je arm en pot lijm in je handen de borden langs." Maar ook Van Drenth en Baas vinden het logisch dat er naar alternatieven wordt gezocht. "Ik heb wel gehoord over Trotterborden, ik ben nieuwsgierig welke opties er verder zijn."

Tinet de Jonge van het CDA vindt dat het belang van de verkiezingsborden niet moet worden onderschat. "Je hebt weliswaar sociale media, maar op straat zijn borden de enige manier om als politieke partij te communiceren met de kiezers. Dat is veel waard. We zeggen ja tegen een modern alternatief, maar een beetje kneuterigheid is ook niet erg."

Veel inwoners lieten de laatste dagen via Facebook weten de borden als landschapsvervuiling te zien. Pouwels: "Daarom is géén alternatief ook een optie. Dus dat we de borden gewoon laten verdwijnen." (Erik van Leeuwen)

Meer berichten