Logo hartvanzuidplas.nl
Gerrie Goedee, Marja Quist, Yvonne Mud, Ria Bargeman, Peter Schut en Wendy Reijm. (foto: Masarazzzi fotografie)
Gerrie Goedee, Marja Quist, Yvonne Mud, Ria Bargeman, Peter Schut en Wendy Reijm. (foto: Masarazzzi fotografie)

Vijf nieuwe buurt-AED's voor Nieuwerkerk aan den IJssel

  •   622 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Een ambulance heeft een gemiddelde aanrijtijd van 15 minuten, een reanimatie heeft het meeste kans van slagen als daar binnen 6 minuten mee gestart wordt. Om dit gat in tijd te vullen, startten Nieuwerkerkers Peter Schut, Ria Bargeman, Gerrie Goedee, Marja Quist, Edwin Teunisse en Wendy Reijm een klein half jaar geleden een actie, om met de buurten waarin zij wonen een eigen AED te bekostigen.

Drie van de vijf via een actie van de Hartstichting bij elkaar gespaarde buurt-AED's zijn inmiddels door de gemeente opgehangen op de adressen Vecht 103, Britsezoom 66 en Gerberaveld 1.

Burgerhulpverleners
De apparaten zijn aangemeld bij HartslagNu. Een burgerhulpverlener krijgt bij een oproep de code van de buitenkast op zijn of haar mobiele telefoon. Omwonenden hebben ook de code gekregen en 35 van hen zijn geslaagd voor een reanimatie- en AED-cursus door Yvonne Mud, die de initiatiefnemers tegen een kleine vergoeding organiseerden. Met het certificaat dat de geslaagden hebben ontvangen, kunnen ze zich ook opgeven als burgerhulpverlener.
In de komende weken worden nog AED's geleverd en opgehangen op de Burgemeester van Heugtenlaan 79 en het Veldewater.

Hartveilig
De kosten voor de verzekering en de stroom die de buitenkasten nodig hebben, blijven voor rekening van de initiatiefnemers. De gemeente betaalt de kosten voor het ophangen van de buitenkasten en het onderhoud na vijf jaar.

Ook voor Moordrecht, Moerkapelle en Zevenhuizen is er budget voor maximaal drie buurt-AED's per dorp. Hierbij wordt gekeken naar de locatie en de al beschikbare AED's in de buurt.
In heel Zuidplas hangen nu ruim twintig AED's die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Zuidplas is daarmee een 'hartveilige' gemeente, waar mensen met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp kunnen krijgen.

Meer berichten