Logo hartvanzuidplas.nl
Met een cadeaubon van de gemeente kan de herinrichting van de tuin verder worden aangepakt.
Met een cadeaubon van de gemeente kan de herinrichting van de tuin verder worden aangepakt.

Fanfare in tuin bij jubileum bijzonder Moordrechts gezin

  •   70 keer gelezen

Moordrecht – Wanneer burgemeester Stoop begeleid door de fanfare je huiskamer binnenloopt, dan weet je dat er iets bijzonders te vieren is. De huiskamer in kwestie was zaterdag 8 juni die van het Moordrechtse Thomashuis, dat zijn tienjarig bestaan vierde.

Afgelopen weekend was het precies tien jaar geleden dat Ruurd en Yvette Visser de sleutels van het Thomashuis kregen. "Wij wonen met ons gezin in dit huis en daarnaast wonen er acht verstandelijk gehandicapten bij ons in huis," legt Ruurd het concept uit. "Samen met een paar medewerkers zorgen wij ervoor dat deze mensen een gezin hebben, doen we leuke activiteiten met elkaar en wordt er voor elkaar gezorgd."
Eén van die acht huisgenoten met een verstandelijke beperking is Mariëlle Vondracek. Ze woont nu acht jaar in het Thomashuis aan de Dorpsstraat. "Dat is heel gezellig", vindt ze. Over de vraag wat ze het leukste vindt, hoeft ze niet lang na te denken: "Ruurd plagen!" Lachend: "Ik maak dan zijn veters los." Ook de vakanties en andere uitjes vallen bij haar in de smaak.

Tijdens het feest op de zaterdagmiddag werd het Thomashuis ook bezocht door burgemeester Stoop, die lovend was over de inzet en passie bij het Thomashuis: "Ik had weleens van het Thomashuis gehoord, maar nu ik hier kom ben ik blij verrast. Ik vind het elke keer weer een prestatie dat mensen zich gemotiveerd weten om dit te doen, en dat de mensen voor wie dat gedaan wordt zich hier dan ook thuis voelen."

Ruurd en Yvette blikken terug op hoe ze tien jaar geleden begonnen zijn. "We hebben altijd in gehandicapteninstellingen gewerkt - hartstikke leuk hoor - maar we zagen de bewoners steeds minder en minder en de computer vaker en vaker." De twee wilden daarom graag iets voor zichzelf beginnen: "Toen zagen we het concept van een Thomashuis op televisie en zeiden we tegen elkaar: dat willen we ook."
Het feest werd zaterdag gevierd met een fanfareband en eten en drinken. "Maar eigenlijk is elke dag hier een feest." (David Zandbergen)

Meer berichten