Drie Nieuwerkerkse sportclubs kwamen vorig jaar al met een plan voor een tweede sporthal naast sporthal De Kleine Vink.
Drie Nieuwerkerkse sportclubs kwamen vorig jaar al met een plan voor een tweede sporthal naast sporthal De Kleine Vink.

Onderzoek naar zaalruimte sportclubs uitgebreid

Algemeen 332 keer gelezen

Zuidplas – Het onderzoek naar de haalbaarheid van een extra sporthal blijft niet beperkt tot Nieuwerkerk. Wethouder van sport Jan Verbeek heeft de gemeenteraad toegezegd om het onderzoek uit te breiden naar 'geheel Zuidplas'.

Verbeek deed die toezegging tijdens de gemeenteraad van vorige week dinsdag. Joke Scheffers, voorzitter van volleybalvereniging ZVH, zei daar dat haar club zit te springen om extra trainingsuren. "Mede door de promotie van ons eerste herenteam staan we volop in de picture. Daarnaast zorgt de uitbreiding van Zevenhuizen voor een forse groei van leden. Bovendien wordt in 2020 het WK voor dames in Nederland gehouden. Door de publiciteit voor dat evenement verwachten we ook extra toeloop."
Volgens Scheffers voldoet de sporthal bij Swanla ook niet aan alle eredivisienormen. "De klimaatomstandigheden in de hal zijn een probleem. Het wordt snel vochtig, waardoor de vloer gladder wordt."
Het college was al van plan om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een extra sporthal in Nieuwerkerk. Aanleiding daarvoor is het tekort aan beschikbare uren voor korfbalvereniging CKV Nieuwerkerk, hockeyvereniging De IJssel en gymnastiekvereniging NGV. "De nood is hoog", zei De IJssel-bestuurslid Willem Schut die namens de drie clubs insprak. De drie clubs kwamen in maart vorig jaar al met een plan voor een tweede sporthal naast sporthal De Kleine Vink.
Tijdens de vergadering kwam ook een ander knelpunt aan de orde: het gebrek aan capaciteit bij voetbalvereniging Nieuwerkerk. De club (1900 leden nu) groeit uit zijn jasje en heeft een wachtlijst met honderdvijftig kinderen. Om de capaciteit te verhogen wil het college één natuurgrasveld vervangen door kunstgras en de groenstook achter de tribune inrichten als twee pupillen-kunstgrasvelden. Op beide velden zal ook licht moeten komen. De hele operatie kost ruim een miljoen euro. Volgens wethouder Jan Verbeek neemt met de aanpassingen de capaciteit van de twee velden met de helft toe. "Zonder dat er velden bij komen."
De gemeenteraad staat sympathiek tegenover de voorstellen, maar heeft wel moeite met de manier waarop de plannen worden gerealiseerd. Het doorschuiven van de Sportvisie naar mei 2020 is daar debet aan. Volgens de raad worden nu vooral deeloplossingen bedacht. "Terwijl er op zijn minst een visie voor heel sportpark Dorrestein moet zijn", aldus Frans Klovert (D66).
VV Nieuwerkerk verwacht nu op middellange termijn uit de zorgen te zijn, maar woordvoerder Paul de Willigen acht het niet uitgesloten dat de club zich op lange termijn weer moet melden bij de gemeente. Volgens de raad zit Zuidplas, met alle toekomstige ontwikkelingen, te springen om een integrale visie. Wethouder Verbeek bood zijn excuses aan voor het uitblijven van de sportvisie en zegde toe die te versnellen. Hij gaf wel aan dat prangende vraagstukken snel opgelost moeten worden. "Sportvisie of niet, dat zal niets veranderen aan de veldenproblematiek van vv Nieuwerkerk." (Erik van Leeuwen)