Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Pixabay

Feestje tienjarig bestaan Zuidplas mag niet te veel kosten

  •   keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad heeft flink gesneden in het budget voor de viering van het tienjarig jubileum van de gemeente Zuidplas. De raad besloot 9 juli om niet 139.000 euro, zoals het college had voorgesteld, maar 50.000 euro beschikbaar te stellen voor het feest.

Door Erik van Leeuwen

In 2020 is het tien jaar geleden dat Zuidplas na samenvoeging van de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht, ontstond. Het gemeentebestuur wil het bereiken van het tienjarig bestaan gepaard laten gaan met meerdere feestelijke activiteiten, die deels worden georganiseerd door het zogenoemde maatschappelijke middenveld, zoals organisaties en verenigingen. De gemeente wil zich daarbij richten op verbondenheid tussen de vier Zuidplas-dorpen

Het college had voorgesteld om 139.000 euro te reserveren voor het feestje, maar de hoogte van dat bedrag kon bij de raad op weinig steun rekenen. De VVD wilde het bedrag helemaal naar nul brengen. Raadslid Leendert Karreman zei er de meerwaarde niet van in te zien. "Ik geloof niet dat de inwoners zitten te wachten op zo'n feest. Een Zevenhuizenaar voelt zich een Zevenhuizenaar en een Nieuwerkerker Nieuwerkerker. Niemand voelt zich Zuidplassenaar."
Die woorden werden hem niet door alle fracties in dank afgenomen. Karreman verdedigde de keuze van zijn partij door te stellen dat 'gemeenschapsgeld maar één keer uitgegeven kan worden'. "En dan moet je dus keuzes maken."

De rigoureuze Karreman-maatregel ging wat te ver voor de andere fracties. "Het mag best wat minder, maar terugbrengen tot nul is het andere uiterste", vond Benno de Ruiter van het CDA. Zijn partij vindt het goed dat er in de vorm van een feest aandacht is voor het tienjarig bestaan. "Maar doe het in de dorpen afzonderlijk. Grijp het feest aan om daar de verbondenheid te vergroten onder één overkoepelende noemer, de gemeente Zuidplas", vulde fractievoorzitter Tinet de Jonge haar partijgenoot aan.

Het was Aart Slobbe van ChristenUnie/SGP opgevallen dat de plannen voor het feest nog wat 'vaag' zijn. Volgens wethouder Jan Verbeek klopt dat. "We wilden eerst wachten op meer duidelijkheid over welk budget er beschikbaar is. We hebben onze gedachten natuurlijk."

Meer berichten