Logo hartvanzuidplas.nl
Als locatie voor het Songfestival heeft Rotterdam Ahoy op het oog.
Als locatie voor het Songfestival heeft Rotterdam Ahoy op het oog. (Foto: Wikimedia Commons/Merijn Bos)

Provincie bekijkt geheim Eurovisie-bidbook

  •   180 keer gelezen

Den Haag - De provincie Zuid-Holland werpt haar volle gewicht in de strijd om Rotterdam te ondersteunen bij de pogingen om het Eurovisiesongfestival naar Ahoy te halen. Leden van Provinciale Staten krijgen volgende week op het Rotterdamse stadhuis de kans om het geheime bidbook in te zien.

"Dit laat zien hoe betrokken we als provincie zijn en dat Rotterdam dat ook waardeert", zegt VVD-Statenlid Rense Weide, die de Zuid-Hollandse politiek warm wist te maken voor het Songfestival. "Onze steun is niet alleen financieel. We denken ook graag mee over manieren om er echt een feest voor de hele provincie van te maken." 

Maastricht, de enig overgebleven concurrent van Rotterdam, probeert zich nadrukkelijk te profileren als meest Europese stad. Weide: "Dat snap ik wel, want op andere gebieden scoort Rotterdam duidelijk beter. Maar Zuid-Holland steekt veel geld en energie in de viering van 75 jaar vrijheid volgend jaar. Wat is een mooier Europees thema dan vrede op ons continent?"

Provinciale Staten hebben begin juli 1 miljoen euro beschikbaar gesteld in het geval Rotterdam het Songfestival mag organiseren. De Zuid-Hollandse fracties van VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, 50plus en DENK steunden het amendement waarin dit is geregeld.

Eind juli heeft de projectorganisatie van het Songfestival technische werkbezoeken gebracht aan Maastricht en Rotterdam om de stad, de voorgestelde locatie en de faciliteiten te bekijken. De organisatie maakt in de loop van deze maand bekend welke stad de strijd heeft gewonnen en in mei gaststad zal zijn van het Eurovisie Songfestival.

Meer berichten