Logo hartvanzuidplas.nl
Rob Rosbergen met op de achtergrond molen Windlust en de Libra. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Rob Rosbergen met op de achtergrond molen Windlust en de Libra. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Hollandsche IJssel verbindt op varende Monumentendag

  •   97 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De Hollandsche IJssel vervult op Open Monumentendag zaterdag 14 september een centrale rol. Voor het eerst is Zuidplas met Ouderkerk, Capelle en Krimpen aan den IJssel verbonden. Vervoer gaat via het water. "In één klap zijn veel monumenten binnen handbereik", zegt Rob Rosbergen over Open Monumentendag 2.0.

Rosbergen is namens molen Windlust één van de organisatoren. Hij kwam op het idee voor de varende monumentendag toen hij een folder zag van de drie historische verenigingen van Capelle, Krimpen en Ouderkerk aan den IJssel. Tussen die drie bestaat al jaren een samenwerking waarbij historische schepen bezoekers van wal tot wal brengen. "Als je in staat bent met drie samen te werken moet dat met meer ook kunnen, heb ik gedacht. De Hollandsche IJssel is de verbindende schakel. Mooier dan vervoer op water kun je het niet krijgen. In één keer worden tientallen monumenten toegevoegd", aldus Rosbergen. De Libra, van rederij Mullem, wordt ingeschakeld als veerdienst. "Hij gaat varen tussen Ouderkerk, de steiger van molen Windlust en de steiger van Gouderak. Daarnaast vaart het voet- en fietsveer tussen Ver Hitland en Ouderkerk." Ook is er vervoer op land. Speciaal voor monumentendag rijdt een Oldtimerbus. "Die bus maakt een rondje langs boerderij Nooit Gedacht, Steenovens de Olifant, Steenovens Klein Hitland en weer molen Windlust. Een rondje Hitland dus."
Busvervoerdienst Arriva helpt ook een handje. Rosbergen: "Op de beeldschermen in de bussen wordt in de weken voorafgaand aan de monumentendag volop reclame gemaakt. Daar zijn we ontzettend blij mee." Rosbergen hoopt dat de publieke belangstelling een boost krijgt door het initiatief. "We hebben hier prachtige monumenten, maar ze zijn voor veel inwoners onbekend. Ik hoop dat we het bezoekersaantal van onze molen door deze actie kunnen verdubbelen tot richting 500. Voor ons is het belangrijk dat we op de kaart blijven. We zijn afhankelijk van giften en donateurs. Die laatste groep is flink afgenomen omdat daar veel oudere inwoners bij zaten. Extra belangstelling voor de molen is daarom een must."

Meer berichten