Logo hartvanzuidplas.nl

Welstandsvrij ondernemen op Kleine Vink

  •   168 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Met de onthulling van een bouwbord door wethouders Jan Hordijk en Jan Willem Schuurman is woensdag het startsein gegeven voor de realisatie van bedrijvenpark Kleine Vink. Daarmee komt een einde aan een langlopend traject.

Door Erik van Leeuwen

Op grond van de Structuurvisie van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel werd al in 2004 ingezet op de realisatie van een bedrijventerrein. Nadat de Raad van State in 2007 het bestemmingsplan vernietigde, was het de bedoeling dat het gebied een sportpark zou worden. Later veranderden die plannen weer in een plan voor een middelbare school. "Alles passeerde de revue", zei wethouder Ruimtelijke Ordening bij de onthulling van het bouwbord. "Het heeft van betrokkenen veel geduld gevraagd en vandaag vieren we dat dit geduld eindelijk wordt beloond."

Het gebied van vijf hectare biedt plaats aan zeventien kavels, van klein naar middelgroot. Er is ruimte voor percelen van drieduizend en duizend vierkante meter, maar ook voor twee bedrijfsverzamelgebouwen, Zuidplas XS. Daar vond woensdag een tweede openingshandeling voor plaats: Arie Reijm, oorspronkelijk eigenaar van de grond, sloeg de eerste paal van één van die gebouwen. Het gaat om 28 units. Inmiddels zijn er achttien van verkocht.

Volgens Hordijk is de Kleine Vink een 'inclusief' bedrijvenpark, waar ruimte is voor uiteenlopend ondernemerschap. Een kweekvijver voor ondernemerstalent, noemde hij het. "Ondernemers kunnen hier nagenoeg welstandsvrij bouwen. Er was en is ruimte voor creativiteit. We zijn verrast met initiatieven die zeker niet standaard zijn, maar wel voldoen aan de beeldkwaliteit."
Zo wil een nu nog Moordrechtse online groothandel in cadeauverpakkingen langs de snelweg een opvallend gebouw met een strik neerzetten. "Een cadeautje dus", aldus directeur/eigenaar Dave Krabbendam, die ook nog keek naar een plek op het Gouwepark. "Daar waren echter veel meer regels. Hier deden ze niet moeilijk."
Wethouder Schuurman van Economie stipte tijdens zijn toespraak de arbeidsmarkt aan. Hij gaf aan dat er voor gemeente en ondernemers een taak ligt om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen in het nieuwe bedrijvenpark. "Het blijft voor mij onbegrijpelijk dat aan de ene kant bedrijven moeite hebben personeel te vinden, terwijl aan de andere kant nog steeds mensen thuis zitten. Hopelijk kunnen we hier de juiste formule vinden."

Tussen sportpark De Kleine Vink en het nieuwe bedrijvenpark is nog een stukje grond over. Daar zou in de toekomst mogelijk een tweede sporthal kunnen komen.

Meer berichten