Logo hartvanzuidplas.nl
Aanvoerder Vincent Martens is al jarenlang één van de steunpilaren van De IJssel.
Aanvoerder Vincent Martens is al jarenlang één van de steunpilaren van De IJssel.

Het model passing-game bij De IJssel staat

  •   46 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel - De hockeyers van De IJssel staan aan de vooravond van hun avontuur in de eerste klasse. "We staan er goed voor", zegt trainer Willem Kauffmann. "Maar dat biedt geen garantie dat we ons handhaven."

Door Erik van Leeuwen

"Dat moet ook", reageert Kauffmann als hij de balans opmaakt van de laatste oefenwedstrijd tegen Best en complimenten krijgt voor de fysieke gesteldheid van zijn team. In het laatste kwart vliegen de vonken er nog vanaf bij zijn ploeg, terwijl de bezoekers naar adem happen. "Als er één ding makkelijk te trainen is, is het conditie."

De IJssel wint zondag het duel met 5-2, met drie doelpunten in het laatste kwart. Hoewel Best ook een eersteklasser is, verwacht De IJssel in de competitie meer tegenstand. "Best speelt in de Brabantse poule, de Zuid-Hollandse poule waar wij in zitten, is veel sterker. Het is leuk dat we vandaag winnen, maar we kunnen straks echt ons borst natmaken", zegt keeper Pascal Martens.
Vanaf de kant ziet Martens hoe Jim Dronk de laatste goal maakt. "Hij is iemand die de trekker kan overhalen. Zo iemand konden we nog goed gebruiken."
Dronk behoort met Stijn Groothuis (HDM), Daan Oostendorf en de jonge talenten Max van Weenen en Kasper Jak tot de nieuwe spelers in de Nieuwerkerkse ploeg. Het zijn niet de enige veranderingen, want veel spelers hebben een nieuwe positie. "Bewust", meent Kauffmann. "Je hebt spelers die heel goed zijn op één positie, je hebt er ook die je soms moet prikkelen om een andere positie te geven." Dat doet de Haagse oefenmeester niet zomaar. "Ik wil dat het team zich doorontwikkelt. We hebben vorig seizoen een enorm stap gemaakt in ons model van passing-game. We zijn bezig om ons spel verder te ontwikkelen. Dat moet ook, want in de eerste klasse zijn tegenstanders beter en slimmer."

Kauffmann wil niet diep ingaan op de wijzigingen. "Ik wil de concurrenten niet wijzer maken dan ze al zijn. Ze lezen ook de krant." Wel wil hij het hebben over de rol van Vincent de Klerk. 'Klerka', zoals hij door zijn medespelers wordt genoemd, speelt afwisselend in de verdediging en op het middenveld. "Hij zorgt voor een wat stevigere bezetting op het middenveld. Dat hebben we straks nodig in de tweede fase van ons spel."

De ambities in die eerste klasse zijn vooral realistisch te noemen. Martens: "Je kunt de competitie verdelen in de bovenste zes en een onderste zes. Wij behoren tot de onderste zes."

Kauffmann: "Onze droomdoel is om in het linkerrijtje te eindigen, maar reëler is handhaving."

Meer berichten