Afbeelding
Foto: Pixabay

Miljoenenpot voor duurzaamheidslening

Algemeen 246 keer gelezen

Zuidplas - De gemeente verhoogt het krediet van de duurzaamheidslening voor inwoners fors. Het college wilde een miljoen euro beschikbaar stellen, de gemeenteraad deed daar nog eens anderhalf miljoen euro bovenop.

De duurzaamheidslening is bedoeld voor inwoners die hun woning willen verduurzamen en geen geld op de plank hebben liggen om dat te realiseren. Tegen een relatief gunstig rentepercentage kan het geld voor aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen worden geleend bij de gemeente.

De lening bestaat al sinds 2017, maar de laatste tijd wordt er steeds vaker een beroep op gedaan. De afgelopen vier maanden werden ongeveer net zo veel leningen afgesloten als de twee jaar ervoor. Sinds de start werd voor 495.000 euro geleend. Daardoor is de bodem van de pot bereikt.
Om inwoners de mogelijkheid te blijven bieden om op deze manier duurzaamheidsmaatregelen te financieren, vroeg het college de gemeenteraad akkoord te gaan met een voorstel voor een storting van 1 miljoen euro in de pot.

VVD en CDA vonden dat niet ver genoeg gaan en dienden een gezamenlijk voorstel in voor verruiming tot 2,5 miljoen euro. "Anders lopen we de kans dat de wethouder over een paar maanden weer terug moet naar de raad om een nieuw bedrag te vragen", zei Leendert Karreman (VVD). "Het is goed dat inwoners op deze manier worden geprikkeld", aldus Benno de Ruiter (CDA).

De forse verhoging ging sommige fracties wat te ver. Vooral D66 had er moeite mee. "Ik zie het probleem niet. Eén miljoen euro lijkt me voorlopig genoeg", meende Frans Klovert. "Als het op is, kunnen we als raad beslissen het potje weer te vullen. Bovendien gaan we volgend jaar de situatie evalueren."

Aart Slobbe (ChristenUnie/SGP) vroeg zich af of het verstrekken van een duurzaamheidslening wel hoort bij de taak van de lokale overheid. "We moeten natuurlijk geen gemeentelijke kredietbank gaan optuigen", merkte Paul van Drenth (Nieuw Elan Zuidplas) op. Slobbe: "Zo'n lening lijkt me iets van de markt. Doen we zo niet aan oneerlijke concurrentie? Er lijken me genoeg private marktpartijen te zijn die dit product ook aanbieden."
"Als VVD zijn we altijd voor een vrije markt, maar in dit geval is de duurzaamheidslening een steuntje in de rug", reageerde Karreman. "Omdat het een lening is vanuit de overheid geeft dat mensen een gevoel van meer zekerheid", zei wethouder Jan Verbeek. "Het is goed dat we de lening aanbieden om particuliere initiatieven te kunnen ondersteunen. We staan voor een enorme opgave op duurzaamheidsgebied." (Erik van Leeuwen)