Logo hartvanzuidplas.nl
Margaretha Zelle, zoals Mata Hari's echte naam luidt, werd geboren in Friesland.
Margaretha Zelle, zoals Mata Hari's echte naam luidt, werd geboren in Friesland.

Mata Hari in Swanla

  •   68 keer gelezen

Zevenhuizen - Stijlicoon, sekssymbool en femme fatale Mata Hari is woensdag 9 oktober onderwerp van gesprek tijdens de lezing die Willy Atema over haar geeft in Dorpshuis Swanla.

Margaretha Zelle, zoals Mata Hari's echte naam luidt, werd geboren in Friesland en ging met haar echtgenoot naar Nederlands-Indië, waar het noodlot haar achtervolgde. Na de dood van haar beide kinderen kwam het tot een scheiding. Dit was het begin van een onstuimige tijd in de danstheaters van Parijs en in het web van intriges waarin ze tijdens de Eerste Wereldoorlog verstrikt raakte. Op beschuldiging van spionage werd zij in Frankrijk ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Mythe
Na haar dood groeide Mata Hari uit tot een mythe. Haar leven is onderwerp van talloze boeken en spreekt internationaal tot de verbeelding. Filmsterren als Greta Garbo, Sylvia Kristel en Marlene Dietrich hebben de rol van Mata Hari gespeeld. Als onweerstaanbare, maar ook zedeloze en gevaarlijke vrouw staat ze aan de wieg van personages als de latere Bond-girls.

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur, Burgemeester Klinkhamerweg 86, Zevenhuizen. Kaarten aan de zaal verkrijgbaar. Toegang 5 euro voor vrienden SBKZ, anderen 10 euro.

Meer berichten