College en ambtenaren brachten een bezoek aan het park-in-aanbouw aan de Bredeweg. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
College en ambtenaren brachten een bezoek aan het park-in-aanbouw aan de Bredeweg. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Zonnepark Zuidplas voor energie én inspiratie

Algemeen 891 keer gelezen

Zevenhuizen - Met ruim 18 hectare - de omvang van zo'n 27 voetbalvelden - is het zonnepark dat aan de Bredeweg in Zevenhuizen wordt aangelegd, geen 'kleine jongen'. Zonnepark Zuidplas moet gemeente en inwoners inspireren tot nieuwe stappen in de energietransitie.

College en ambtenaren van de gemeente brachten donderdag een bezoek aan het zonnepark, dat nog in aanbouw is. Doel van het bezoek: inspiratie opdoen voor het vinden van duurzaamheidsoplossingen. "Want duurzaamheid moet ook bij ons bij de gemeente in de genen komen te zitten", vertaalde wethouder Jan Verbeek. "De overheid heeft een grote voorbeeldfunctie."

Kronos Solar is de initiatiefnemer van het zonnepark. Het bedrijf deed vooral in Groot-Brittannië veel ervaring op met zonneparken. Al in 2016 werd het eerste contact met Zuidplas gelegd. Mede door de eisen die de provincie aan het zonnepark stelde, kwam er pas dit voorjaar groen licht voor het project.
Eén van de eisen was een goede inpassing in het landschap. Een andere belangrijke eis had betrekking op de educatieve functie van het zonnepark. Er komt straks voor het park een centrum met informatie. Dat spreekt wethouder Verbeek aan: "Kinderen van de basisschool op excursie, ik zie dat helemaal zitten. Hoe eerder we de jeugd bewust maken van duurzaamheid, hoe beter." Dat vindt ook Roald Blijleven van Kronos Solar. "Vroeger nam iedereen energie af zonder na te denken waar die energie opgewekt werd. Hier kunnen ze zien waar de energie vandaan komt."

Op de ruim 18 hectare staan zo'n 37.000 zonnepanelen verdeeld over een kleine 1400 tafels in tachtig rijen. Dertien megawatt, dertien miljoen watt dus, wordt jaarlijks opgewekt en geleverd naar de netwerkbeheerder. "Goed om 3500 huishoudens volledig te voorzien van energie."
"Je zou bijna het hele Vijfde Dorp kunnen bedienen", reageerde Verbeek. De grond waarop het zonnepark wordt gebouwd, is bezit van de Grondbank. Zonnepark Zuidplas huurt het gebied voor twintig jaar. Wat er daarna mee gaat gebeuren, is niet duidelijk. "Wie weet woningbouw, want het zonnepark ligt in het gebied dat is aangewezen om te ontwikkelen tot Vijfde Dorp", aldus Verbeek. Blijleven denkt dat een zonnepark tegen die tijd achterhaald is. "De verwachting is dat initiatieven als deze plaatsmaken voor innovatieve ontwikkelingen die net zo veel vermogen opleveren, maar kleinschaliger zijn in ruimte."

De provincie eiste ook dat er in het zonnepark oog moet blijven voor de biodiversiteit van het gebied. Aan de zuidzijde is een ecologische zone ingericht. Blijleven: "Daar konden we al niet bouwen vanwege twee gasleidingen." Onderdeel van het zonnepark worden de tweehonderd Texelse stamboekschapen van Moordrechtenaar Wim de Haan. Die gaan grazen tussen de panelen.
De verwachting is dat het zonnepark half november operationeel is. "We zitten nu nog in de opbouwfase, daarna komt de testfase."