Ook in Moordrecht krijgen apparaten nu een tweede leven
Logo hartvanzuidplas.nl
Reuring in wijkservicecentrum De Kroon. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Reuring in wijkservicecentrum De Kroon. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Ook in Moordrecht krijgen apparaten nu een tweede leven

  •   keer gelezen

Moordrecht – Na Nieuwerkerk heeft ook Moordrecht er nu een. In wijkservicecentrum De Kroon opende het Repair Café van Senioren Actief Zuidplas (SAZ) maandag de deuren. Voor huishoudelijke apparaten een kans op een tweede leven, voor inwoners een gelegenheid voor wat reuring.

Het oog van coördinator Peter Koolmees van de Repair Cafés in Zuidplas, valt maandagmiddag op een apparaat dat wordt binnengebracht. "Alsof er een ufo landt", zegt hij. "Oh, dat is een Dyson stofzuiger. Stofzakloos. Twintig jaar oud. Goed te repareren."
De mannen van het Repair Café in Moordrecht ontfermen zich direct over het apparaat. Als er een andere kapotte stofzuiger op de tafel wordt gezet, lijkt het alsof er een knop omgaat bij Bert, Johan en Gert. Koolmees maakt de vergelijking met een reetje dat in een kooi met leeuwen wordt gegooid. "Er is één verschil. Dat reetje overleeft het niet, bij het Repair Café komt er een levend apparaat uit."
Wethouder Jan Willem Schuurman, die de opening verricht, heeft een oud koffiezetapparaat meegebracht. "Oud wil niet zeggen dat het weggegooid moet worden", zegt Schuurman.
Sheila Kaptein van wijkservicecentrum De Kroon (Gemiva) is blij met het in huis halen van het Repair Café, dat twee keer in de maand (de tweede en vierde maandagmiddag) wordt gehouden. "Dat oude spullen worden gerepareerd is mooi, voor ons gaat het vooral om verbinding maken. Sinds De Kroon bestaat, kunnen veel mensen de weg naar ons vinden, maar dat zijn wel vooral vrouwen. Voor mannen in de dagbesteding is het goed dat er een beetje reuring is."
In Nieuwerkerk is al sinds april een Repair Café van SAZ. "Vorige week hebben we daar ons honderdste apparaat gemaakt", vertelt Koolmees vol trots. "Wat het was? Een schemerlamp. Dat is wel opvallend. In Nieuwerkerk repareren we volop lampen, landelijk staat het Senseo-koffiezetapparaat op één." In Moordrecht heeft het Repair Café een buitenruimte, waar fietsen kunnen worden gerepareerd. Koolmees: "Dat is mooi, want we hebben een techneut die vooral dat graag doet." "Eigenlijk liever caravans", reageert Bert, "want ik ben 35 jaar caravanmonteur geweest. "Maar caravans passen hier niet."

Meer berichten