Logo hartvanzuidplas.nl
In Bückeburg hangen ook borden met daarop de afstand naar Nieuwerkerk aan den IJssel, weet SP-raadslid Serena Rodenburg uit ervaring.
In Bückeburg hangen ook borden met daarop de afstand naar Nieuwerkerk aan den IJssel, weet SP-raadslid Serena Rodenburg uit ervaring.

Raad Zuidplas wil Bückeburg terug op welkomstborden

  •   190 keer gelezen

Zuidplas – Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat de welkomstborden bij de gemeentegrenzen van Zuidplas, waarop de verbondenheid met het Duitse Bückeburg wordt getoond, snel terugkomen. "Ze geven zichtbaar gestalte aan onze partnerschap", aldus de indieners van de motie.

Door Erik van Leeuwen

De gemeente Zuidplas nam na de fusie in 2010 de stedenband van Nieuwerkerk aan den IJssel over. Bückeburg en Nieuwerkerk begonnen hun stedenband in 1974. "In juni is door burgemeester Stoop en burgemeester Brombach hier in Zuidplas de herbevestiging van 45 jaar vriendschapsband ondertekend in aanwezigheid van Duitse gasten, raadsleden, vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen en belangstellende inwoners", aldus de indieners van de motie. Bij de installatie onlangs van burgemeester Han Weber was ook een delegatie uit Bückeburg aanwezig. Burgemeester Brombach kwam daar aan het woord. Volgens de indieners van de motie is Bückeburg 'betrokken bij ons als gemeente'.

"De borden zijn een symbool, maar dat symbool geeft wel aan dat ook wij het belangrijk vinden", reageert Serena Rodenburg namens de SP, die met de VVD, Nieuw Elan Zuidplas en PvdA/GroenLinks de motie indiende tijdens de raadsvergadering van 15 oktober. De motie kreeg ook steun van D66. Het CDA en de fractie van ChristenUnie/SGP waren minder gecharmeerd van het voorstel. "Wij zijn geen voorstander van meer borden, wij willen er juist minder", verklaarde Tinet de Jonge (CDA) de tegenstem van haar fractie. ChristenUnie/SGP was 'zeer uitgesproken'. "Het is onzin en totaal overbodig. Inwoners van Zuidplas hebben hier niks aan", liet Willem-Jan Verdoes weten. "Het is nutteloos."

Volgens Rodenburg mag Zuidplas best wat meer werk maken van de stedenband. "En dat hoeft geen geld te kosten. Wij worden door Bückeburg regelmatig uitgenodigd voor evenementen en feesten. De reis en het verblijf worden door iedereen zelf bekostigd. Die welkomstborden waren er al en kunnen zo uit de kast gehaald worden. Wij snapten niet waarom ze waren verdwenen. In Bückeburg hangen ook borden met daarop de afstand naar Nieuwerkerk aan den IJssel."

Meer berichten