Tom Blomsma en Daan Oosterhof proberen een speler van OMHC te stuiten.
Tom Blomsma en Daan Oosterhof proberen een speler van OMHC te stuiten.

IJssel heeft genoeg aan 'superkwartier'

Sport 221 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De hockeyers van De IJssel verspeelden vorig seizoen door een thuisnederlaag tegen Ommoord de titel in de tweede klasse. Zondag nam de Nieuwerkerkse formatie in de derby in de eerste klasse wraak op de buren uit Nesselande: 3-2.

Door Erik van Leeuwen

"Dat wordt een biertje extra vandaag", kondigde De IJssel-aanvoerder Vincent Martens na afloop aan. Zeges smaken altijd goed, maar zijn nog zoeter als er gewonnen wordt van Ommoord. De clubs ontmoetten elkaar de afgelopen seizoenen regelmatig. Maar waar De IJssel de familieclub bleef die het al tijden is, groeide OMHC fors. "Lekker hoor, om van ze te winnen", zei Martens, wijzend op het shirt dat de spelers van Ommoord droegen. "Kijk, dat staat vol sponsors. Driekwart van de spelers komt elders vandaan. Ik heb geen hekel aan ze, maar ik vind het wel extra lekker om ze te verslaan."

Martens en zijn ploeggenoten stonden op scherp. De thuisploeg haalde in het eerste kwartier een zeer hoog niveau. "Het was super", meende trainer Willem Kauffmann, die zijn ploeg alles in de hoogste versnelling zag doen. Dat gold voor de aanvallen, maar ook de doelpunten: via Joël Waasdorp, Jim Dronk en Vincent Martens nam De IJssel een 3-0 voorsprong. "Wat mij betreft zijn die eerste vijftien minuten de norm voor waar we heen moeten", zei Kauffmann. Martens had een 'heerlijk gevoel' het eerste kwart. "Alles lukte, alles ging zoals we vooraf hadden afgesproken."

De laatkomers op sportpark Dorrestein baalden na afloop flink, want na het eerste kwart was de derby wat aan de saaie kant. OMHC maakte 3-1, maar kon in het tweede kwart verder geen vuist maken. De bezoekers ontwikkelden wel druk in het derde bedrijf. De 3-2 viel echter diep in het vierde kwart met nog amper een minuut op de klok.

"Sommige mensen verwachten dat we na 3-0 doorgaan naar 8-0. Zo werkt het natuurlijk niet", reageerde Martens. "Ommoord heeft ook een goede coach. Die ziet ook wat onze sterke punten zijn en onderneemt daar actie op. Het was te verwachten dat ze na rust meer druk gingen zetten. Ik vind dat we daar op een heel volwassen manier op gereageerd hebben."

Volgens Kauffmann zit de kracht van De IJssel dit seizoen vooral in de verdediging. "Die jongens werken zich het snot voor de ogen. We hebben dit seizoen bewust gekozen voor een andere manier van verdedigen, zone-dekking. Daarmee voorkomen we dat we te veel meters moeten maken als we met onze tegenstanders mee moeten lopen. De energie die we daarmee besparen hebben we nu over. Dat betaalt zich echt uit."

In aanvallend opzicht zit De IJssel in een voortdurend proces, zoals Kauffmann het noemt. Zijn spelers moeten doorhebben wanneer ze tempo moeten maken of juist moeten inhouden. "Als we zelf zijn georganiseerd en de tegenstander niet, dan moeten we tempo spelen. Is de tegenstander georganiseerd en wij niet, en wij hebben de bal, dan moet we geduldig zijn. Daar hebben we nog wel eens moeite mee."

Vooralsnog geniet De IJssel volop van het nieuwe podium, waarop het actief is. Met negen punten staat de ploeg zelfs in de subtop van het klassement van de eerste klasse. "Dat we die punten al hebben is erg belangrijk, want ze geven vertrouwen in wat je doet", aldus Kauffmann.