Knuffeltijd bij Nieuwerkerk, na de bevrijdende 3-1 van Stefan van der Vlegel.
Knuffeltijd bij Nieuwerkerk, na de bevrijdende 3-1 van Stefan van der Vlegel.

'Mager' veldfeestje verraadt hoger doel

Algemeen 226 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - Nieuwerkerk won zaterdag via een 3-1 thuiszege op IJVV de Zwervers de eerste periodetitel in de derde klasse. Op het veld was er een mager feestje, in de kleedkamer werd de 'boel wel afgebroken'.

Door Erik van Leeuwen

De kleedkamer is normaal gesproken verboden terrein voor alles en iedereen die niet behoort tot spelers, staf en bestuur, maar Nieuwerkerk-trainer Ron Luijten kon het na afloop niet laten een met zijn smartphone gemaakt filmpje te laten zien. "Kijk ze gaan, van links naar rechts. Fantastisch toch? Ik ben supertrots op die jongens. Schrijf dat maar, van mijn part in grote chocoladeletters."

Geen champagne, geen bloemen. Zelfs voorzitter Hans Jeroense, die volgens betrokkenen een 'slechte getimed' weekendje weg met vrouw en vrienden had gepland ('blijkbaar kon hij er niet onderuit'), was er niet. Wat restte na het laatste fluitsignaal was hier en daar een innige omhelzing en een handdruk van een bestuurslid. "Het seizoen is nog niet voorbij hé", reageerde Luijten, die opnieuw zijn best deed om het grote doel van Nieuwerkerk geheim te houden. "Weet je, iedereen vindt wat van Nieuwerkerk. Iedereen vindt dat we kampioen moeten worden. Ik weet niet waarop dat is gebaseerd. Op het laatste jaar op de zondag in elk geval niet. Van die groep zijn maar zes spelers overgegaan."

Luijten wees liever op de ontwikkeling van zijn huidige elftal, waarmee hij bezig is aan het tweede seizoen. "Ik vind het een geweldige prestatie als je als promovendus meteen de eerste periode pakt. Dat is weinig clubs gegeven."

Hij kent ook de statistieken dat teams die de eerste periodetitel veroveren in de loop van het seizoen wegzakken en uiteindelijk geen kampioen worden. "Daarom gun ik die jongens vandaag een feestje, maar staat het vizier vanaf dinsdag weer op de wedstrijd tegen 's-Gravendeel. Dat is ook meteen een topper."

Luijten zei meer waarde te hechten aan het winnen van de eerste periode dan de huidige eerste plaats. "De weg is nog zo lang. Er zijn achttien wedstrijden te gaan. Met een periode op zak weet je in elk geval dat je een toetje krijgt."

Tenzij Nieuwerkerk beslag legt op het kampioenschap, maar telkens als dat woord wordt genoemd vertoont Luijten ontwijkende reacties. "Het heeft helemaal geen zin om daarover te praten. Er is al druk genoeg. Wat heeft het voor nut als ik als trainer ga roepen dat we voor het kampioenschap gaan? Ik vind het veel belangrijker dat we voor de winterstop zijn aangehaakt bij de top."

Wie Luijten zaterdag tegen IJVV de Zwervers nauwlettend in de gaten hield, zag een trainer die volledig opging in de wedstrijd. Hij liep voortdurend heen en weer in zijn coachvak. De vergelijking met Leonid Slutsky, de ijsberende trainer van Vitesse, was eenvoudig te maken. "Ik observeer en coach", zei hij. "Ik leef met de spelers mee. Zo doe ik dat altijd. Ik schrijf ook niks op."
Echt rustig werd hij niet van het spel van zijn ploeg in de eerste helft (1-1, doelpunt Mike Janssen). Nieuwerkerk had grote moeite om zich aan de druk van De Zwervers te ontworstelen. "Het was een tikkeltje onrustig, vooral aan de bal. In de tweede helft deden we dat een stuk beter. We benutten de ruimte veel beter."
Via treffers van Bart Slob en Stefan van der Vlegel werd de zege veiliggesteld. Luijten: "2-1 was bepaald geen veilige voorsprong. Op de bank zeiden we: we moeten de 3-1 maken. Vandaar dat we aanvallend wisselden."

"Mooi om dit mee te maken", glunderde Menno Homan na de wedstrijd. De verdediger had de afgelopen twee jaar veel blessureleed en werd twee geopereerd aan zijn enkel. "Ik heb vorig seizoen de laatste wedstrijden meegedaan en het kampioenschap meegemaakt, maar deze prijs is voor mij persoonlijk veel waardevoller."
Homan (26) vormt vanaf het begin van dit seizoen het centrale duo met Maurice Treffers. "Een solide verdediging zie ik als basis voor dit succes. We hebben in acht wedstrijden pas vier doelpunten tegen gekregen." Ook hij ging 'vakkundig' de vraag uit de weg of Nieuwerkerk nu voor het kampioenschap gaat. "We gaan voor de top vier. In de top zijn de verschillen tussen de teams niet zo groot. Er kunnen meerdere clubs kampioen worden. Voor ons is het fijn om straks de nacompetitie achter de hand te hebben."