Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen

Raad mopperend akkoord met lagere parkeernorm in centra

  •   271 keer gelezen

Zuidplas - Verkeerswethouder Jan Willem Schuurman heeft de gemeenteraad ervan weten te overtuigen dat in de drukste delen van Zuidplas de parkeernorm omlaag moet. Partijen stonden aanvankelijk niet te juichen. "Het gebrek aan parkeerplaatsen is een grote ergernis bij onze inwoners."

Het college heeft Zuidplas voor de nieuwe parkeernormen ingedeeld in drie zones. In zone A vallen de dorps- en winkelcentra, in zone B de bebouwde kom en zone C het buitengebied. Het gaat om aan nieuwe ontwikkelingen gekoppelde parkeervoorzieningen. Vooral aan de keuze van het college om in zone A terug te gaan van een maximale naar een gemiddelde norm, werd door de raad getwijfeld. "We zijn al met zijn allen op zoek naar een parkeerplaats", mopperde Pien Meppelink (CDA). Zij reed 's avonds laat een rondje door haar woonplaats Moordrecht. "Er was vrijwel geen lege parkeerplaats te vinden. En als er al één was, kreeg ik mijn auto er niet in. En dat lag niet aan mijn stuurmanskunsten."

Minder groen
Wethouder Schuurman gaf aan dat het college meer doelstellingen heeft dan alleen het parkeren. "We moeten beseffen dat we alle vierkante meters die aan parkeervoorzieningen op gaan, niet kunnen gebruiken voor andere bestemmingen. Daardoor zouden we bijvoorbeeld minder groen kunnen realiseren."

Een andere belangrijke reden om de parkeernorm in zone A - voor zone B en C geldt wel de maximale parkeernorm - te verlagen, is dat een hoge parkeernorm voor problemen zorgt bij het realiseren van woningbouwontwikkelingen op zogenaamde 'inbreilocaties', kleinschalige nieuwbouw in het centrum van de dorpen. De maximale parkeernorm zou de haalbaarheid van een dergelijk initiatief in de weg kunnen staan. "De gemiddelde parkeernorm is al spannend", aldus Schuurman. "We kunnen nieuwe initiatieven niet de parkeerproblemen van de omgeving laten oplossen."

Voor het buitengebied geldt nu nog een gemiddelde parkeernorm. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de komst van het Vijfde Dorp.

Hoge autodichtheid
De hoge parkeerdruk is een groot probleem in Zuidplas. Dat komt vooral door de hoge autodichtheid, die tien procent hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. "Iedereen wil zijn heilige koe het liefst voor zijn deur stallen", reageerde Johan Helmer (PvdA/GroenLinks). Hij kreeg Peter Molenaar, raadslid van ChristenUnie/SGP, zo ver om binnenkort in Zuidplas een parkeerschouw te doen. "Ik vrees dat dat nachtwerk wordt." (Erik van Leeuwen)

Meer berichten