Logo hartvanzuidplas.nl
De familie Van den Hoef kreeg 'misschien niet de mooiste lamp, maar wel een met het mooiste verhaal'.
De familie Van den Hoef kreeg 'misschien niet de mooiste lamp, maar wel een met het mooiste verhaal'. (Foto: Erik van Leeuwen)

Unieke 'petfleslamp' voor duurzaam Nieuwerkerks gezin

  •   166 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De Nieuwerkerkse familie Van den Hoef is afgelopen week de trotse bezitter geworden van een unieke lamp, gemaakt van versnipperde petflessen. De ongeveer 35 petflessen werden in oktober in het gemeentehuis fietsend vermalen tot kleine stukjes tijdens de Drie Duurzame Dagen van de gemeente.

"De finishing touch is de dop", zegt Rolph Adriaansen als hij een toelichting geeft op de unieke lamp. "Inderdaad, een dop van een petfles." Adriaansen bedacht met zijn bedrijf De Genietgroep het project 'VanPetnaarPret' en maakt dagelijks een tournee langs scholen om kinderen al fietsend te laten zien 'dat er van iets slechts als plastic rommel iets moois gemaakt kan worden'. "Er zijn zeker mooiere lampen in de wereld, maar deze lamp heeft wél het mooiste verhaal", aldus Adriaansen.

VanPetnaarPret was tijdens de Drie Duurzame Dagen in het gemeentehuis een van de attracties. Bezoekers aan het duurzaamheidsfestival konden op een grote kaart van Zuidplas ook aangeven wat zij zelf aan duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen. Uit de mensen die de moeite namen om dat te doen, werd één prijswinnaar gekozen: de familie Van den Hoef, bestaande uit vader Martijn, moeder Linda en de 7-jarige tweeling Silvijn en Hannelore. "Een schot in de roos", zei wethouder Jan Verbeek, die de petlamp afgelopen week aan het gezin uitreikte.

De Nieuwerkerkse familie, woonachtig in de mossenbuurt in de wijk Zuidplas, is sinds augustus van het gas af. "We hebben zonnepanelen, een zonneboiler en een waterpomp", vertelde Martijn van den Hoef. "Daarnaast hebben we een luchtwarmtepomp voor het warme water. Het hele huis is na-geïsoleerd." De wethouder was onder de indruk. "Daar moeten we met zijn allen naar toe, maar dat vergt wel de nodige investeringen." Van den Hoef: "We hebben ook niet alles in één keer gedaan. Veertig procent is via subsidies gegaan." Verbeek vroeg naar de terugverdientijd van de investeringen. "Een jaar of vijf, zes", antwoordde Van den Hoef. "Maar eigenlijk vind ik dat je niet kan spreken over terugverdientijd. Op het milieu kun je niet terugverdienen." (Erik van Leeuwen)

Meer berichten