Logo hartvanzuidplas.nl
Jacoba en Henk Wijn kregen maandag bezoek van burgemeester Han Weber. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Jacoba en Henk Wijn kregen maandag bezoek van burgemeester Han Weber. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Voltreffer op de Kruiskade leidt tot diamanten huwelijksfeest

  •   139 keer gelezen

Zevenhuizen – Een voltreffer op de Kruiskade in Rotterdam. Toen Henk Wijn midden jaren vijftig Jacoba Batenburg zag lopen, was hij meteen verkocht. Afgelopen maandag vierde het echtpaar Wijn-Batenburg het zestigjarig huwelijksfeest. Burgemeester Han Weber bracht het paar een bezoek.

Henk Wijn weet het nog als de dag van gisteren: de eerste keer dat hij zijn Jacoba ontmoette. "Ik stapte met mijn kameraden uit een kroeg toen er een groepje meiden voorbij kwam lopen. Die hadden meteen onze aandacht. We hebben ze snel gevraagd of ze wat wilden drinken in een kroeg in een zijstraat van de Kruiskade."
Zijn vrouw Jacoba (84) bevestigt de lezing. "Nog dezelfde avond heb ik haar thuisgebracht", vervolgt de oud-metselaar uit Zevenhuizen met pretoogjes. "Ze had prachtig lang haar. En mooie benen."
"Kastanjebruin haar." Als bewijs laat zijn vrouw foto's zien. "Tot mijn billen aan toe." Andersom viel Henk ook in de smaak. "Hij zag er goed verzorgd uit, haartjes gekamd enzo."
Henk: "Ik heb geluk gehad. Ze wist van aanpakken. Een werkpaard."
"Voordat ik trouwde werkte ik bij Shell", vertelt Jacoba. "Maar dat hield op toen ik bekend maakte dat ik was verloofd en dat we op zoek waren naar een huis. Later dacht ik: had ik mijn mond maar gehouden. Ik stond op het punt chef te worden."
Ze trouwden in Schiedam in 1959. Ze woonden eerst in Rotterdam, tot ze aan de Groeneweg in Zevenhuizen een woning kregen. Inmiddels wonen ze al 34 jaar aan de Graskamp. Ze hebben een dochter, een kleinzoon en een kleindochter. "We waren eigenlijk snel gewend", zegt Jacoba over de verhuizing van de stad naar het platteland. Henk: "Hier moesten ze alleen wat wennen aan háár verschijning." Jacoba: "Ik liep altijd op hoge hakken. Daar keken ze wel van op. Misschien dat ze me een kakmadam vonden, maar dat past helemaal niet bij mij. Ik was en ben wars van kapsones."
Henk was tien jaar consul bij VV Groeneweg. "Op mijn zeventigste moest ik stoppen omdat de KNVB een leeftijdsgrens had. Alsof je op je 71ste opeens geen velden meer kan keuren… Ach, tegenwoordig zijn het allemaal kunstgrasvelden."

Meer berichten