In Moordrecht spelen zo'n veertig 55-plussers Walking Football. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
In Moordrecht spelen zo'n veertig 55-plussers Walking Football. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Variatie op een volkssport

Algemeen 621 keer gelezen

Moordrecht – Bij voetbalvereniging Moordrecht werd zaterdag de eerste Maluku Oldstars-meeting gehouden. Zes teams uit het hele land speelden een Walking Footballtoernooi. "Het eten erna is eigenlijk belangrijker."

De snelheid mag er bij de spelers uit zijn, de techniek gaat nooit verloren. Als één van de spelers een ander door de benen speelt, roept hij hard 'panna'. In het veld wordt gelachen. "Ze zijn fanatiek, maar het is meteen ook heel ontspannen", zegt Joop Kols, die van een afstandje toekijkt. "Zo moet het ook zijn."

Kols is de vader van het Walking Football. De oud-KNVB-trainer werd een paar jaar geleden door het Nationaal Ouderenfonds in de arm genomen om 55-plussers aan het bewegen te krijgen. Met Walking Football werd een geheel eigen variant van het edele voetbalspel ontwikkeld. Kleine veldjes en aangepaste spelregels. Spelers mogen niet rennen, er mag geen lichamelijk contact zijn en de bal moet laag blijven.

Kols werd gevraagd het Walking Football ook in Moordrecht op te starten. "Speciaal voor de Molukse gemeenschap. Ik heb zes, zeven trainingen gegeven en het vervolgens overgedragen aan een lokale commissie. Die houdt het nu zelf draaiende."

Met bijna veertig beoefenaars – ongeveer vijftien vrouwen en vijfentwintig mannen – is 'Moordrecht' uitgegroeid tot één van de grootste Molukse afdelingen, waar elke vrijdag wordt gespeeld. "Je moet natuurlijk wel een voetbalclub hebben die ervoor open staat", zegt geestelijk vader Kols. "Gelukkig is Moordrecht heel gastvrij."

Kols benadrukt dat het Walking Football voor iedereen is. "Voor Molukse Moordrechtenaren, maar ook voor autochtone Moordrechtenaren. Vandaag loopt alles door elkaar."

Molukse maaltijd
Chris Matitahatiwen van de Old-stars-commissie wijst op het sociaal-maatschappelijke aspect. "Minstens zo belangrijk is het samenzijn voor en na het spelen." Er is dan ook een uitgebreide Molukse maaltijd voorbereid. "De vrouwen zijn er drie dagen mee bezig geweest. En eigenlijk begint het toernooi pas nu", zegt de oud-speler van de legendarische Moordrechtse zaalvoetbalclub FC Toma.

Kols glundert, maar streng als hij is, wil hij vóórdat de eerste gang op tafel staat, nog even wat spelregels verduidelijken. "Ik wil wel graag één lijn houden in Nederland."