Logo hartvanzuidplas.nl
Zuidplas krijgt ook Tiny Forests (foto: pr)
Zuidplas krijgt ook Tiny Forests (foto: pr)

Zuidplas krijgt bossen op tennisbaanformaat

  •   428 keer gelezen

Zuidplas - Binnen nu en drie jaar legt Zuidplas minimaal drie zogenoemde Tiny Forests aan. Het aantal minibossen in Zuid-Holland groeit met de selectie van zestien nieuwe gemeenten dankzij een financiële provinciale injectie, tot meer dan zestig.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is volgens IVN Natuureducatie niet alleen een prettige plek voor mensen en dieren als vlinders en kleine zoogdieren, maar heeft ook een positief effect in de strijd voor een beter milieu.

Twee Vlaamse wetenschappers raden in een recent gepubliceerd onderzoek aan om in de Europese Unie meer kleine bosjes te planten. Die slaan per vierkante meter namelijk méér CO2 op dan grote bossen. De verklaring daarvoor: de temperatuur in minibossen is hoger en er komt meer licht bij de bomen. Daardoor groeien ze sneller, en krijgen ze meer bladeren, waarmee ze meer en sneller koolstof opslaan.

Voorwaarden
Verspreid over Nederland zijn door IVN Natuureducatie in de afgelopen vier jaar 64 Tiny Forests aangeplant. Vier daarvan zijn aangelegd door particulieren.

Om een bosje een Tiny Forest te kunnen noemen, moet voldaan zijn aan een aantal voorwaarden. Een minibos met die naam telt bijvoorbeeld minstens 25 verschillende soorten inheemse bomen, heeft een buitenlokaal waar 30 kinderen tegelijkertijd in kunnen leren over de Nederlandse natuur, en functioneert als ontmoetingsplek voor buurtbewoners.

Meer berichten