Logo hartvanzuidplas.nl
Projectleider Selçuk Akinci van de gemeente raadde aan om bij een nieuwe keuken voor inductie te gaan.
Projectleider Selçuk Akinci van de gemeente raadde aan om bij een nieuwe keuken voor inductie te gaan.

Doen: inductiekookplaat

  •   389 keer gelezen

Moerkapelle - "Wat moet ik nu met mijn vloerverwarming?" Het was één van de vele vragen die maandag werden gesteld tijdens de eerste avond van Zuidplas Aardgasvrij in Moerkapelle.

Door Erik van Leeuwen

De informatieavond trok een volle zaal in Op Moer. De belangstelling was zó groot dat tientallen stoelen bijgeplaatst moesten worden. Medewerkers van het Duurzaam Bouwloket werden door programmamanager Duurzaamheid Fabienne Bosschieter van de gemeente Zuidplas, 'gepromoveerd' tot medewerkers 'sjouwloket'. Wethouder Jan Verbeek was blij met de opkomst. "Het laat zien dat het leeft. Dat moet het ook, want wij kunnen het niet alleen. Aardgasvrij worden lukt alleen als we dat met elkaar doen, gemeente en inwoners."

De vier avonden in Zuidplas – donderdag en begin maart zijn de andere dorpen aan de beurt - zijn door de gemeente bedoeld om inwoners op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen. "We vertellen wat we wel weten, maar ook wat we niet weten", aldus Verbeek, die er geen doekjes om wond toen de vraag werd gesteld wie de transitie naar een nieuwe warmtebron gaat betalen. "Wij allemaal."
Tijdens de informatieavond werd duidelijk dat de gemeente met de kennis van nu in kaart heeft welk dorp met welke energiebron in de toekomst wordt verwarmd. "Er is niet één oplossing voor heel Zuidplas", liet Bosschieter weten. De Leiding Over Oost moet Zevenhuizen en Moerkapelle in de toekomst van warmte uit de Rotterdamse haven voorzien. "In de planning komt er een leiding langs de Rotte en wij maken ons sterk voor een aftakking", aldus Bosschieter. Nieuwerkerk moet meeliften op de stadswarmte van Capelle/Rotterdam. Moordrecht, dat te ver van de westelijke warmtebronnen ligt, van aquathermie uit de Hollandsche IJssel. Het Vijfde Dorp heeft nog geen alternatieve warmtebron.
Het klonk voor de meeste inwoners als toekomstmuziek. Zij wilden weten wanneer zij van het gas af moeten. "Wij hebben net geïnvesteerd in een woning op gas", zei een bewoner van De Jonge Veenen. "Daar zal rekening mee worden gehouden bij de plannen", reageerde Verbeek. Volgens hem hoeven inwoners niet alleen stil te zitten en te wachten. "Isoleren is altijd goed en zonnepanelen op het dak is prima."
"En mocht je toe zijn aan een nieuwe keuken: doe mij een lol, neem een inductiekookplaat", voegde projectleider Selçuk Akinci daaraan toe.

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!