Logo hartvanzuidplas.nl
Mariëlla Koppenaal en Elly van Hoffen in de winkel met boeken, cadeautjes, kaarten en een koffiehoekje.
Mariëlla Koppenaal en Elly van Hoffen in de winkel met boeken, cadeautjes, kaarten en een koffiehoekje.

Vrijwilligers zorgen voor nieuw begin christelijke boekwinkel

  •   304 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Een christelijke boekwinkel, die hoort er in Nieuwerkerk gewoon bij, vindt een aantal dorpsbewoners. Ze lieten er dan ook geen gras over groeien toen eind vorig jaar de bestaande winkel aan de Kerklaan sloot. Binnen zes weken werden een stichting en nieuwe winkel opgetuigd, die helemaal gerund wordt door vrijwilligers.

Zaterdag werd christelijke boekwinkel Shofar geopend. Ondertitel: Geluid van een nieuw begin. "De naam verwijst naar de ramshoorn - een soort bazuin - die in Israël wordt gebruikt en in veel bijbelverhalen voorkomt", zegt Mariëlla Koppenaal, die net als Elly van Hoffen tot de ongeveer tien vrijwilligers hoort die ervoor zorgen dat de winkel vijf dagen per week - van dinsdag tot en met zaterdag - open is. "Wij vonden het net als veel andere klanten jammer dat dit plekje zou verdwijnen. Het leuke is dat mensen uit verschillende kerken in Nieuwerkerk zich spontaan hebben gemeld om de winkel te behouden. De afgelopen weken hebben die met zijn allen een monsterklus geklaard, waardoor we nu verder kunnen."
Het assortiment van de winkel is deels gebaseerd op de persoonlijke voorkeuren van de vrijwilligers. "Bij de eerste bijeenkomst die we hadden, bracht iedereen een boek van zijn of haar keuze mee, aan de hand waarvan we ons aan elkaar hebben voorgesteld. Een aantal titels staat nu in de winkel, andere zijn in bestelling. Het assortiment - van zowel christelijke als niet-christelijke boeken voor alle leeftijden - zal de komende tijd nog worden uitgebreid. Daarbij zullen we ook meebewegen met wat de klanten vragen. De winkel is als een plantje dat in de grond is gezet en dat we verder zullen verzorgen en laten groeien." Vernieuwend is volgens Koppenaal het assortiment kaarten en cadeautjes. "Een deel daarvan komt direct van de makers, onder wie de Nieuwerkerkse 'Nies'.
De vrijwilligers hebben goede hoop op een mooie toekomst voor de winkel, ondanks het feit dat steeds meer christelijke boekwinkels wegens dalende omzetcijfers de deuren moeten sluiten. Juist het werken met vrijwilligers wordt door mensen in het vak gezien als een van de manieren om te overleven. (Judith Rikken)

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!