Logo hartvanzuidplas.nl
De SP is langs de deuren van de huurders gegaan om de klachten op een rij te zetten.
De SP is langs de deuren van de huurders gegaan om de klachten op een rij te zetten. (Foto: Erik van Leeuwen)

Huurders hoogbouwflats doen boekje open over Vestia: SP legt zwartboek aan

  •   725 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – In de hoogbouwflats in Nieuwerkerk zijn veel klachten over het onderhoud van woningcorporatie Vestia. Die conclusie trekt de SP na het houden van een enquête afgelopen week.

Door Erik van Leeuwen

De SP-afdeling Zuidplas trok vrijdag en de maandag daarop - 17 februari - met een legertje vrijwilligers langs de deuren van De Iep en De Beuk in Nieuwerkerk. Enkele tientallen bewoners werden geïnterviewd.

Verschillende SP-afdelingen zijn bezig om in de gemeenten met een groot Vestia-woningbezit een zwartboek aan te leggen over de woningcorporatie. Die bleek in 2012 in ernstige financiële problemen te verkeren door grote tegenvallers rondom de vele renteverzekeringen die het bedrijf had afgesloten.

Nieuwerkerk telt zo'n 2500 Vestia-huurwoningen. "We willen ons een beeld vormen van de problemen bij Vestia-huurders", zei SP-raadslid Serena Rodenburg. "We hadden wel onze vermoedens, maar dat het zo erg zou zijn hadden we niet verwacht."

Volgens Rodenburg zijn er veel klachten over het onderhoud. "Mensen klagen vooral over de manier waarop de klachten worden afgehandeld. Vestia werkt met bedrijven die ze inhuren. Dat gaat heel moeizaam. Klachten worden pas na weken verholpen, of helemaal niet. Ik heb schrijnende verhalen gehoord. Ik heb ook bij mensen op de bank gezeten die niet wisten dat Vestia alle huurwoningen wil verkopen. Die schrokken behoorlijk."

'Binnen gesleurd'
Bewoners vonden het volgens Serena Rodenburg fijn dat ze gehoord werden. "We werden soms naar binnen gesleurd. Meestal reken je bij dit soort enquêtes ook op negatieve reacties, maar die hebben we niet gehad. Iedereen die opendeed, wilde wel meewerken aan een zwartboek, terwijl het niet anoniem is."

De SP wil de komende weken nog meer huurders interviewen. "Het liefst horen we ze allemaal, maar of dat lukt weet ik niet. Binnenkort gaan we langs de Ingenieur Leemansstraat en de Prins Willem-Alexanderlaan. Daar zijn onlangs nog grote problemen geweest."

Alle mensen krijgen een uitnodiging voor de regionale bijeenkomst van de SP in Rotterdam. "We willen huurders duidelijk maken dat ze samen sterker staan als ze één vuist maken. Aan het Valkendaal hebben bewoners zich ook verenigd. Die hebben zo dingen voor elkaar gekregen."

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!