Achttien mensen kwamen naar Swanla voor een 'mysterieus' avondje mensen ontmoeten.
Achttien mensen kwamen naar Swanla voor een 'mysterieus' avondje mensen ontmoeten. Foto: Annette van den Berg

Met kaartjes in de hand kletsen over Zuid-Frankrijk

Human Interest 203 keer gelezen

Zevenhuizen – 'Leer je dorpsgenoten beter kennen door het raadsel op te lossen in een levend spel'. Achttien mensen gaven gehoor aan de mysterieuze oproep en gingen vrijdag 28 februari de uitdaging aan in Dorpshuis Swanla.

Door Annette van den Berg

Om ergens echt wortel te kunnen schieten, moet je contacten opbouwen met dorpsgenoten. Serge Molenaar verhuisde vorig jaar naar Zevenhuizen. Hij vroeg zich af hoe je op een ontspannen manier in contact kunt komen met nieuwe mensen.

Een spel met kaartjes en vragen uit zijn coachingpraktijk bracht hem op het idee om iets dergelijks te gebruiken voor ontmoetingsavonden. "Het spel is een opstap om met elkaar te praten."

Achttien mensen - in leeftijd variërend van 32 tot 75 jaar - zijn vrijdagavond naar Swanla gekomen. Mensen die net naar het Koningskwartier zijn verhuisd, maar ook mensen die al lang in Zevenhuizen wonen, zoals Sandra Smit en Cobi van der Spek. Zij waren nieuwsgierig genoeg om er hun wekelijkse zangavond voor af te zeggen.

Spelopdracht
De avond begint wat onwennig, maar al snel komt er beweging. Iedereen heeft dan een afbeelding gekozen en moet er door anderen vragen te stellen achterkomen wie hetzelfde plaatje heeft. Zo moet een gesprek op gang komen. Het werkt. Een afbeelding van een zonnebloem geeft genoeg aanleiding om een gesprekje te beginnen over Zuid-Frankrijk, fietsvakanties, een hobbykas met druiven of wilgenstaken die uitgroeien tot bomen.

Wie het plaatje met een kop koffie heeft gekozen, drinkt graag koffie, is de gedachte. En wie rondloopt met de foto van het muisje, houdt van dieren. Het is niet moeilijk om op deze manier verder met elkaar te kletsen. "Een spelopdracht maakt de drempel lager om op iemand af te stappen, want wat moet je anders tegen elkaar zeggen?", zegt een van de deelnemers, die van plan is vaker naar de ontmoetingsavonden te komen. "Ik vind het wel stoer als je zoiets probeert op te zetten."

De volgende ontmoetingsavond is op 20 maart.