Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Kurt Bouda/Pixabay

Langzamer rijden levert meer 'ruimte' op voor woningbouw

  •   78 keer gelezen

Regio - Door de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur (ingegaan op 16 maart) komt er minder stikstof in de lucht. Provincies kunnen een deel van de vrijgekomen ‘ruimte’ gebruiken voor het verlenen van vergunningen aan woningbouwprojecten.

De mogelijkheden in Zuid-Holland lijken beperkt, maar het provinciebestuur wil de kansen toch wel benutten.

De verlaging van de maximumsnelheid levert niet in iedere provincie evenveel ruimte op. In Zuid-Holland gold bijvoorbeeld op veel wegen al een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. 

Dit betekent dat de snelheidsmaatregel in deze provincie weinig ruimte oplevert, terwijl juist hier de behoefte groot is. Aanvullende landelijke maatregelen zijn, volgens de provincie, op korte termijn dan ook hard nodig om meer ‘stikstofruimte’ te creëren.

Die vrijgekomen ‘stikstofruimte’ wordt in eerste instantie gebruikt voor woningbouwprojecten en een aantal bereikbaarheidsprojecten in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Sinds deze week kunnen aanvragen worden ingediend. 

Infrastructuur
De vrijgekomen ruimte wordt ook gebruikt voor het realiseren van zeven grote infraprojecten in het kader van het MIRT, waaronder projecten in Zuid-Holland, zoals het verbeteren van de doorstroming op de A4 bij Den Haag en op de A27 Houten - Hooipolder.

Van de vrijgekomen ruimte kan maximaal 70 procent worden gebruikt voor vergunningen; de overige 30 komt ten goede aan de natuur. 

Meer berichten