Afbeelding
Foto: Ian Montgomery/Pixabay

Zuid-Holland heeft schonere lucht

Algemeen 348 keer gelezen

Regio - De luchtkwaliteit in Zuid-Holland gaat langzaam vooruit. In tien jaar tijd is de lucht volgens de provincie flink schoner geworden. Het doel is dat in 2030 de gezondheidsschade door luchtvervuiling is gehalveerd ten opzichte van 2016.

De verbetering van de luchtkwaliteit blijkt uit de jaarlijkse rapportage die op 21 april door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. 

Uit meetgegevens uit 2018 van het RIVM, van DCMR Milieudienst Rijnmond en uit berekeningen blijkt dat de concentratie fijnstof – met name vanuit wegverkeer, industrie en huishoudens – in de periode 2008-2018 met 20 procent is gedaald. 

De concentratie stikstofdioxide – vooral wegverkeer en industrie – verminderde met 21 procent. Op twee Rotterdamse locaties werd de grenswaarde voor stikstofdioxide nog overschreden en zijn maatregelen getroffen.

De betere luchtkwaliteit is volgens de provincie mede te danken aan experimenten met nul-emissiebussen, verbeterde fietsverbindingen en een subsidieregeling voor katalysatoren bij binnenvaartschepen. Nieuwe maatregelen zijn bijvoorbeeld de roetfiltertest, per 2021 onderdeel van de APK voor dieselauto’s.

Gevolgen bestrijding coronavirus
Op dit moment zijn er in heel Europa minder verkeersbewegingen vanwege de bestrijding van het coronavirus. Dit is terug te zien in de huidige luchtkwaliteit. Het is goed voorstelbaar dat een lagere uitstoot ook in de rapportage over het jaar 2020 zichtbaar is.

De provincie gaat er vooralsnog vanuit dat we terugkeren naar de maatschappelijke situatie van vóór het optreden van het coronavirus, waardoor aanvullende maatregelen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit nodig zullen blijven.