Logo hartvanzuidplas.nl
Het bestuur van de hervormde kerk in Zevenhuizen overlegt hoe de huidige diensten aangepast kunnen worden volgens de straks geldende richtlijnen.
Het bestuur van de hervormde kerk in Zevenhuizen overlegt hoe de huidige diensten aangepast kunnen worden volgens de straks geldende richtlijnen. (Foto: )

In juni leren over fysieke kerkdiensten in juli

  •   151 keer gelezen

Zuidplas - Hoewel samenkomsten van 30 personen tot de mogelijkheden behoren, beperken de meeste kerken zich ook in juni tot online-diensten. Wel bereiden ze zich voor op het hervatten van fysieke diensten in juli, als de teller qua kerkbezoekers weer op mag lopen tot honderd. 

De gereformeerde gemeente Moerkapelle overweegt de maand juni te gebruiken als 'leerproces hoe het adviesprotocol voor de anderhalve-meter-kerkdienst functioneert'. Scriba Wim van Dam: "Aangezien ons kerkgebouw 1100 zitplaatsen telt, verwachten we dat samenkomsten met 100 personen - van wie velen met elkaar een gezin vormen - zonder probleem en met inachtneming van de richtlijnen plaats kunnen vinden. Met betrekking tot de samenzang tijdens de diensten stellen we ons voorlopig terughoudend op."

Nog zo'n grote gemeenschap, de Ringvaartkerk met meer dan duizend leden, ziet zich voor dilemma's geplaatst en heeft een werkgroep die zich buigt over wat kan en wat zeker nog niet kan. "We blijven te allen tijde voorzichtig bij elke stap die we zetten", meldt de scriba.

Veiligheid gaat voor alles, dat laten àlle genootschappen weten. "Wij houden nauwlettend in de gaten hoe het virus zich ontwikkelt", zegt voorganger Leen Koster van Het Kruispunt. "Maar als we de deuren zondag 5 juli mogen openen, respecteren we de anderhalvemeterregel, komt het publiek via de ene deur naar binnen en gaat via een andere weer naar buiten en zal er geen koffie worden geschonken na de samenkomst."

Toch worden ook vóór 1 juli al fysieke diensten gehouden; bij Sint Christoffel Sint Joseph lijkt het erop dat dat vanaf 1 juni gebeurt. Als dat doorgaat worden op zondag en dinsdag samenkomsten gehouden. "Gelovigen dienen zich dan telefonisch aan te melden", bericht Wim Bloom. Andere deuren blijven nog wel even gesloten; VEG in 't Goudse heeft geen diensten tot 1 september - 'elk gezin heeft diensten aan huis' - en ook in de kapel van Oud Verlaat blijft het stil. Die kerkgangers volgen de online-diensten van de hervormde Dorpskerk, waar volgens Han van den Hoek veel belangstelling voor is. De kerk in het centrum van Zevenhuizen heeft momenteel wel diensten met een minimale bezetting, die online te volgen zijn.

Meer berichten