Logo hartvanzuidplas.nl
De plaats waar het moet gebeuren, de bouw van 9000 woningen in het Vijfde Dorp. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De plaats waar het moet gebeuren, de bouw van 9000 woningen in het Vijfde Dorp. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Vijfde Dorp

‘Verkenningen’ naar 9000 woningen in Vijfde Dorp

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Er zijn verkenningen gaande naar negenduizend woningen voor de ontwikkeling van het middengebied. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over plancapaciteit van de woningbouw in de provincie Zuid-Holland.

Tijdens de hoorzitting werden de landelijke woonontwikkelingen en -trends besproken, maar ook de woningopgave in drie belangrijke provincies, waaronder Zuid-Holland. Diverse kamerleden dringen aan op meer en snellere woningopbouw, omdat het woningtekort de komende tien jaar verder oploopt.

Tijdens de presentatie kwam het aantal geplande woningen voor het Vijfde Dorp van Zuidplas naar voren. “Er worden nu verkenningen gedaan naar negenduizend woningen, maar kan dat niet meer worden?” vroeg Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis (VVD) aan Klaas Spanenburg, coördinator wonen van de provincie Zuid-Holland. “De Zuidplaspolder is ooit bedoeld voor tussen de vijftien- en dertigduizend woningen. Negenduizend lijkt me dan wat weinig.”

“Het klopt dat er ooit dertigduizend woningen zijn ingetekend”, reageerde Spanenburg. “Maar de Zuidplaspolder is complex om te bouwen vanwege de bereikbaarheid, bodemgesteldheid en ook de stikstofproblematiek.” Spanenburg gaf aan dat de huidige plannen van negenduizend woningen een mooie mix bevatten. “Met dertig procent sociaal, maar ook met woningen in het topmilieu.”

Volgens hem is meer bouwen niet wenselijk. “Als je dat wil moet je een zak geld meenemen. Er is nauwelijks slechtere grond om op te bouwen, er is een geurcirkel waardoor het uitkopen van agrarische bedrijven een dure aangelegenheid wordt. Daarnaast loopt er nog een leiding door het gebied.”

Als de plannen doorgaan, krijgt het Vijfde Dorp meer woningen dan Nieuwerkerk nu heeft. Het inwonertal van Zuidplas zal de komende vijftien jaar groeien van 44.000 naar bijna 70.000.

Meer berichten