Madelon Koelinga schrijft én illustreert prentenboeken.
Madelon Koelinga schrijft én illustreert prentenboeken. Foto: pr
Boek

Het verhaal begint bij een figuurtje dat ze tekent

Algemeen 435 keer gelezen

Waddinxveen - Dat je van niets iets kan maken, vond ze als kind al iets 'magisch' hebben; de 29-jarige Madelon Koelinga uit Waddinxveen heeft sinds vorige week haar derde kinderboek in de boekhandel liggen. Ze heeft het zelf geschreven en zelf geïllustreerd.

Door Nicole Lamers 

Het prentenboek 'Een bereleuk feestje' is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar en gaat over vriendschap, elkaars verschillen accepteren en natuurlijk feestjes. Hoe Koelinga op dit thema is gekomen? Ze schiet in de lach. 

"Ik put regelmatig uit mijn eigen leven en beslommeringen. Mijn man houdt niet zo van cadeautjes en ook mijn opa was bepaald niet dol op het vieren van zijn verjaardag. Dat heeft me aan het denken gezet en ik kan me voorstellen dat wat meer introverte kinderen misschien ook niet altijd even blij zijn om een dag in het middelpunt te staan." 

Het is haar derde prentenboek dat ze én geschreven heeft én van tekeningen heeft voorzien. Voorheen richtte ze zich vooral op het alleen illustreren van boeken. Koelinga vertelt dat ze in 2013 is afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie (kunstacademie). 

"Ik heb altijd al iets met tekenen gehad. Ik was vroeger ook gek op Disney. Ik droomde als kind al van een baan bij Disney, zeker nadat ik eens op televisie had gezien hoe Disneyfilms worden gemaakt: frame voor frame." 

Uiteindelijk kon ze haar passie kwijt bij prentenboeken. "Een prentenboek is eindig en dat vind ik wel prettig." Koeling houdt wel van wat afwisseling. Wellicht ook de reden voor haar om naast tekenen ook eens te gaan schrijven. 

Debuut
In 2014 maakte ze haar debuut met 'De schoenenprinses' en haar tweede boek 'De lekkerste taart' kwam in 2018 uit. De meeste verhalen beginnen bij een figuurtje dat ze tekent, zoals een beertje of een kat. Het verhaal eromheen volgt later.

De illustraties die ze maakt, maakt ze met aquarelverf of plakkaatverf en worden later bewerkt met potlood. Het duurt een maand of vier voordat ze een boek klaar heeft. "Ik heb alleen geen vier maanden aan één stuk de tijd hiervoor. Ik werk ook nog drie dagen in de week als grafisch designer." 

Haar grootste droom is het maken van een prentenboek geheel zonder tekst. "Dat is best een uitdaging. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een verhaal over een kat en daar zitten op dit moment nog maar twee regels tekst in verwerkt, dus het gaat al de goede kant op."

Een bereleuk feestje (ISBN: 9789044839847) kost 15,95 euro is verkrijgbaar bij de boekhandel, uitgeverij Clavis.