Logo hartvanzuidplas.nl
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat , gedeputeerde Vermeulen (links) en wethouder Schuurman bij de ondertekening van het bestuursakkoord vorig jaar.
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat , gedeputeerde Vermeulen (links) en wethouder Schuurman bij de ondertekening van het bestuursakkoord vorig jaar. (Foto: Erik van Leeuwen)

Planning voor snelle verbreding A20 niet gehaald

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Dat de werkzaamheden voor de verbreding van de A20 tussen Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel medio volgend jaar beginnen, zit er bijna zeker niet in. Gedeputeerde Floor Vermeulen heeft begin deze maand vertraging aangekondigd, omdat er nog geen ingenieursbureau is gevonden dat de plannen verder wil uitwerken.

Op de A20 bij Nieuwerkerk staan in beide richtingen dagelijks files en er gebeuren veel ongevallen. Doordat er steeds meer verkeer komt, worden de problemen qua doorstroming en de verkeersveiligheid alsmaar groter.

Om die problemen op te lossen, heeft het Rijk 175 miljoen euro gereserveerd. Anderhalf jaar geleden zette wethouder Jan Willem Schuurman namens Zuidplas zijn handtekening onder de overeenkomst waarin alle te nemen maatregelen zijn beschreven. Daarbij zitten ook geluidswerende maatregelen langs de snelweg bij Nieuwerkerk.

De plannen zouden oorspronkelijk in de periode 2023-2026 worden uitgevoerd. Na een uitgebreide lobby vanuit de regio voor een snellere aanpak van de A20, liet het Rijk weten open te staan voor een eerdere start, namelijk tussen 2021-2023. De regio moest bereid zijn tot voorfinanciering; Zuidplas zegde toe daaraan ruim 60.000 euro bij te dragen.

Of de verbrede weg er daadwerkelijk twee jaar eerder ligt dan eerst de bedoeling was, hangt volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van tegenslagen af, zo liet zij in maart vorig jaar weten. 

Bij de ondertekening van het bestuursakkoord zei ze al: "Dit is een lastig gebied om te bouwen. Het is het laagste punt van Nederland met slappe veengrond. Ik heb een tijdje geleden een aannemer horen zeggen dat bouwen op die grond hetzelfde is als boren in een puddingbroodje."

Omdat de aanbesteding tot nu toe geen inschrijving heeft opgeleverd, wordt de planning van het project niet meer gehaald. 'Rijkswaterstaat bekijkt op dit moment hoe de opdracht alsnog op een succesvolle manier kan worden aanbesteed en streeft ernaar om de vertraging zo beperkt mogelijk te houden', heeft gedeputeerde Vermeulen de leden van Provinciale Staten laten weten.

Meer berichten