Dat de speeltuin 'een beetje rommelig' is, nodigt alleen maar meer uit om te spelen.
Dat de speeltuin 'een beetje rommelig' is, nodigt alleen maar meer uit om te spelen. Foto: Myriam Dijck

Spelen in deze speeltuin is feest 'tot we eruitzien als 'n beest'

Algemeen 563 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - 'Heeft mama een goede bui, en is papa niet te lui? Nou dan gaan we naar de speeltuin'. Zo bezong Heleentje van Cappelle in 1951 de speeltuin in een lied dat haar beroemd zou maken. In speeltuin De IJsselkids in Nieuwerkerk is deze nostalgie ver te zoeken, maar voor kinderen is een bezoek aan de speelplaats hoe dan ook een (hele dag) feest.

De speeltuin, gelegen 'tussen de molen en het spoor', bestaat sinds 2007 en wordt vanaf het begin gerund door vrijwilligers. De toegangsprijs kan daardoor laag blijven: entree is één euro per kind en vijftig cent per begeleider. Vrijwilliger Dineke de Heer: "We zouden de prijzen wel omhoog kunnen doen, maar we willen betaalbaar blijven voor iedereen, ook grote families."

Rommelig
In de speeltuin heerst een wat rommelige, speelse sfeer: er liggen her en der fietsjes, schepjes, emmers en ander buitenspeelgoed verspreid over de grond. “Dat nodigt de kinderen uit om lekker hun gang te gaan. We zijn niet zo steriel als sommige andere speeltuinen.”

Vanwege de groene omgeving en het zand rondom de vele toestellen gaan bij de meeste kinderen al snel de schoenen uit. Deze staan dan op een rijtje naast het huisje waar de vrijwilligers zitten. "Het is prachtig om een peuter op blote voetjes over het zand te zien stampen", zegt Dineke. Gek genoeg blijven er ook regelmatig schoenen achter. “Ook met maat 40. Dan vraag je je toch af hoe ouders naar huis gaan.”

Modder
Vanuit het hele land komen kinderen naar de IJsselkids-speeltuin. Een favoriete plek is de waterpomp bij de zandbak. Hier kunnen de kinderen modder maken en lekker vies worden. Dat gebeurt dan ook regelmatig. "Er was zelfs een keer een jongetje dat languit in de modder lag. Hij zat er helemaal onder, maar had de tijd van z’n leven.”

Ook de trampoline is mateloos populair. De vrijwilligers houden dan ook een oogje in het zeil om te voorkomen dat het te druk wordt en om ervoor te zorgen dat iedereen aan de beurt komt. “Dit is de enige plek waar wel eens ongelukjes gebeuren, maar we zijn een heel veilige speeltuin. Er is maar één in- en uitgang en we laten ook geen honden toe.”

Mooi weer of juist regen: voor veel kinderen maakt het niet zoveel uit, ze vermaken zich wel in de speeltuin. Dineke denkt met vreugde terug aan een dag, een paar jaar geleden, waarop twee meiden samen met hun oma in de stromende regen de speeltuin bezochten. “Het water kwam met bakken uit de hemel. Toen ze weggingen, riep een van die meiden blij: ‘Dit was de beste dag ooit!’”

Kus
Dineke geniet zelf ook als ze merkt hoe leuk de kinderen de speeltuin vinden. En dat laten de kinderen soms op spontane wijze blijken.
“Een keer wilde een moeder al weggaan, maar bij de uitgang riep haar dochtertje ‘wacht!’ en rende terug naar ons. ‘Ik moet Dineke nog een kus geven’”, vertelt ze met een glimlach. "We doen dit echt voor de kinderen."

Speeltuin De IJsselkids heeft een zandbak, kabelbaan, speelhut, trampoline, glijbaan en nog veel meer. Daarnaast zijn er ook toestellen die toegankelijk zijn voor een rolstoel. De speelplaats heeft verder een eigen winkeltje met limonade, snoep, ijs en andere versnaperingen. "En heerlijke, verse koffie, voor de ouders", voegt Dineke toe.


PRAKTISCH
De speeltuin is te vinden aan de Kleinpolderlaan en is in de zomervakantie dagelijks open, vanaf 13.00 uur op weekdagen (woensdag vanaf 10.00 uur) en vanaf 11.00 uur in het weekend. Sluiting om 17.00 uur.

Voor kinderen tot 14 jaar is entree 1 euro en begeleiders betalen 0,50 cent (een begeleider ouder dan 12 jaar is verplicht voor kinderen onder de 6). 

Kinderfeestjes kunnen er ook worden gevierd: voor 2,50 euro richten de vrijwilligers een feestelijke picknicktafel in. 

Reserveren kan hier.