Logo hartvanzuidplas.nl
De spelers van het vierde drinken een biertje op afstand, als het weer verslechtert, kunnen ze dat in de tent doen.
De spelers van het vierde drinken een biertje op afstand, als het weer verslechtert, kunnen ze dat in de tent doen. (Foto: Erik van Leeuwen)

Partytenten en méters lint: hoe een voetbalvereniging zich aanpast in het coronatijdperk

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Voetbalvereniging Nieuwerkerk moet in het coronatijdperk bijna honderd teams ‘veilig’ aan de gang krijgen. “Het is aanpassen, maar we doen het met liefde.”

Door Erik van Leeuwen

“We hebben nog nooit zo’n grote kantine gehad”, zegt Remco Verkuil als hij de commissiekamer – het epicentrum op wedstrijddagen – voor een momentje heeft verlaten. “Kijk, ze hebben vanmorgen twee tenten neergezet.” De tenten staan tussen de kantine en de nieuwbouw op het terras. “Het is nu nog mooi weer, maar als het straks wat minder wordt en het is regenachtig, dan wil iedereen naar binnen. We hebben een limiet aan het aantal bezoekers gesteld. Met de buitenruimte hebben we meer veilige plaatsen gecreëerd.”

De spelers van zondag 4 staan voor één van de tenten een biertje te drinken. Ze hebben net hun wedstrijd tegen XerxesDZB 2 gespeeld. “Je moet spelers constant wijzen op die anderhalve meter afstand. Ze doen het niet bewust maar ze zijn gewend om dicht op elkaar te kruipen”, zegt Verkuil.

Verkuil is wedstrijdsecretaris van de senioren op zaterdag en zondag. Bij elkaar draagt hij zorg voor zo’n twintig elftallen. “We hebben drie secretarissen in totaal.” In een doorsnee-competitieweekend staan er op sportpark Dorrestein 44 wedstrijden op het programma. 

Verkuil: “Die wedstrijden zijn het probleem niet, wel waar je de teams plaatst. Normaal is het al een gepuzzel om elk team een kleedkamer te geven, nu is dat helemaal lastig. We vragen teams om geduld. Omkleden kan maar met zes spelers tegelijk. Gelukkig is er veel begrip bij iedereen. Als het even kan, zetten we een elftal in twee kleedkamers.”

Anders is ook de wedstrijdbespreking. Trainers en leiders dienen die buiten te houden. Overal op het park hangen linten die spelers, scheidsrechters, trainers en bezoekers wijzen op de anderhalvemeterregel. Ook de plak- en stickerafdeling van Nieuwerkerk heeft overuren gedraaid. “Soms staan mensen voor een deur waar een blaadje ophangt ‘verboden toegang’. We hebben flink nagedacht over de routes hier.”

Verkuil houdt straks toezicht op het naleven van de regels. “Ik ben echter geen politieagent en geef geen bekeuringen. Je hebt ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Alle teams worden geacht een checklist in te vullen bij aankomst. Die bewaren we hier.” Ook de verslaggever wordt gemaand zijn gezondheidstoestand in te vullen.

Verwachtingen
Verkuil heeft nog niet te maken gehad met afgelastingen in verband met corona, maar hij verwacht ze wel. “Ik hou er rekening mee dat er wedstrijden verplaatst moeten worden. De KNVB heeft aangegeven daar soepel mee om te gaan. Het wordt straks ook lastiger om alle teams te bemannen. Er zullen meer afvallers zijn, spelers die verplicht thuis moeten blijven als ze verkouden of niet lekker zijn. Dat zal leiders en trainers extra tijd gaan kosten. Het is altijd beter dan helemaal niet voetballen.”

Dat vindt Ron Luijten, trainer van Nieuwerkerk 1, ook. “Het kan straks inderdaad gebeuren dat je je beste spelers mist omdat ze verkouden zijn of een loopneus hebben. Richtlijn is richtlijn. Sinds we weer in training zijn, heb ik diverse keren een afmelding gehad van een speler. De één had hoofdpijn, de andere een zere keel. We moeten met zijn allen die verantwoordelijkheid nemen.”

Luijten vraagt zich echter wel af of alle clubs dat doen. “Als het straks echt om de pegels gaat, houdt iedereen zich dan nog vast aan de richtlijnen? Ik hoop dat de KNVB goed let op een eerlijk verloop van de competitie en dat er ook geen misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om wedstrijden te verzetten. Ik ken de voetbalwereld en weet dat er clubs zijn die in staat zijn twee blessuregevallen als twee coronagevallen op te geven.”

Verkuil denkt dat dát wel meevalt. “Ik zie dat bij de lagere elftallen niet zo snel gebeuren. Ik zou het wel heel zielig vinden.”

Meer berichten