De herten lopen al een paar weken los in het gebied op de grens tussen Nieuwerkerk en Capelle.
De herten lopen al een paar weken los in het gebied op de grens tussen Nieuwerkerk en Capelle. Foto: Park Hitland

Ontsnapte damherten weten dans te ontspringen in Hitland

Algemeen 941 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – In de buurt van Park Hitland lopen sinds begin deze maand vier ontsnapte damherten rond. De herten waren besteld door een zorgboerderij aan de ’s-Gravenweg, maar toen ze daar aankwamen wisten ze zich snel uit de voeten te maken.

Myriam Dijck

Het is tot nu toe niet gelukt om te dieren te vangen en terug te brengen naar de zorgboerderij. De twee vrouwtjes en twee mannetjes worden regelmatig in paartjes in Park Hitland gezien. Ton Aker, directeur van Park Hitland: “Het zijn tamme hertjes, maar ze kunnen hoog springen en steken makkelijk brede sloten over. Daardoor zijn ze moeilijk op te sporen.”

De herten houden zich onder andere schuil in het groen rondom de golfbaan. “Het is hier een groot recreatiegebied van 80 hectare, dus ze kunnen hier niet veel kwaad doen, maar of het echt prettig is voor de dieren? Dit is niet de juiste plek, en er ligt hier een gevaarlijke weg vlakbij”, vervolgt Aker. “Daarnaast hebben ze met hun hoeven schade aangebracht aan het gras op de golfbaan.”

Gemeente Capelle aan den IJssel gaat over de handhaving van het gebied. Omdat er drukke wegen in de buurt liggen, heeft de gemeente Capelle borden opgehangen om automobilisten te waarschuwen voor de loslopende herten.