Kindergemeenteraad mobiliseert scholieren voor kleding- en voedselinzameling
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Kinderburgemeester Anna Lamot.</p>

Kinderburgemeester Anna Lamot.

Kindergemeenteraad mobiliseert scholieren voor kleding- en voedselinzameling

  •   keer gelezen

Zuidplas – De kindergemeenteraad van Zuidplas gaat alle groepen acht van dertien basisscholen in de gemeente mobiliseren om langs de deuren te gaan om kleding en voedsel in te zamelen. De opbrengst van de actie gaat naar inwoners van Zuidplas die het het hardst nodig hebben. 

De nieuwe kindergemeenteraad van dertien leden - elke school vaardigt een vertegenwoordiger af - moest 13 januari bepalen welk van dertien ideeën het gaat uitvoeren. Een jury onder leiding van wethouder Jan Verbeek had een belangrijke stem. 

Uiteindelijk viel de keuze op een idee van Roos van der Spek van de Keijzerschool uit Moerkapelle. Zij vond dat inwoners van Zuidplas, die niet zo veel geld hebben en het moeilijk hebben, een steuntje in de rug verdienen. “Zij kunnen hulp goed gebruiken. We kunnen kleding en macaroni ofzo gaan ophalen.” 

Volgens haar wil de Stichting Zuidplas Helpt een handje helpen. “En alles wat we over hebben, kan naar de voedsel- en kledingbank.”

De kleding- en voedselinzameling wordt nog dit schooljaar gehouden. Verbeek vond het plan goed passen in deze tijd. “Het is origineel en iedereen wordt erbij betrokken: alle scholen en ook alle inwoners in onze vier dorpen. Ik vind het bijzonder dat de jeugd zo begaan is met de mensen die het wat minder hebben. Daarnaast is dit ook een plan dat in deze coronatijd goed uit te voeren is.” 

De vorige kindergemeenteraad zou een plasticvrije dag in Zuidplas organiseren, maar die viel vanwege corona in het water. Het kwam slechts tot een miniversie.

De wethouder was sowieso zeer te spreken over de ingebrachte ideeën. “Er zit enorm veel creativiteit in deze nieuwe kindergemeenteraad. Er is veel gedacht aan gehandicapten en ook veel aan het milieu en duurzaamheid, viel mij op.”

Honing
Eén van die ‘duurzaamheidsideeën’ kwam van Timo Schuurman van de St. Jozefschool in Moordrecht, die wel wat zag in ‘honey highways’, bloeiende bermen en dijken waarin bijen voedsel kunnen verzamelen.

Die speciale bijenplaatsen zouden de boel ook wat kunnen opvrolijken. “Want de wegen rondom Moordrecht zijn behoorlijk saai”, vindt Timo. 

Kinderburgemeester Anna Lamot, die de eer had om het winnende idee bekend te maken, hield zelf een presentatie over all-weather-speeltuinen.

Meer berichten