Het niet doorgaan van nieuwe huisvesting voor De Zevenster zou een ramp zijn", vindt wethouder Jan Hordijk.
Het niet doorgaan van nieuwe huisvesting voor De Zevenster zou een ramp zijn", vindt wethouder Jan Hordijk. Foto: Erik van Leeuwen

Plan Swanladriehoek omarmd, ondanks een paar zorgen

Algemeen 515 keer gelezen

Zuidplas – De plannen in hoofdlijnen voor de Swanladriehoek en sportpark Van ‘t Verlaat zijn door de gemeenteraad goed ontvangen. Maar het moet vooral een goed en zorgvuldig doorlopen proces worden, waarbij alle belangen in het oog gehouden moeten worden.

Door Erik van Leeuwen

De gemeenteraad kon zich unaniem vinden in de uitgangspunten van het project, waarbij zorgcentrum De Zevenster een nieuw complex krijgt, vv Groeneweg en tennisclub Zevenhuizen in ruimte kunnen groeien en waarin kan worden voorzien in de grote vraag naar betaalbare woningen in Zevenhuizen.

De eerste plannen werden afgelopen maand gepresenteerd aan omwonenden en andere belanghebbenden. Dat leidde tot positieve reacties, maar ook tot zorgen. “De twee grootste issues”, zo zei CDA-raadslid Pien Meppelink, “zijn de hoogte van de appartementen en de ontsluiting van de Swanladriehoek.” 

Die nieuwe ontwikkeling ligt aan de noordkant van Zevenhuizen, richting de A12. In de plannen voor beide gebieden is hoogbouw opgenomen. Dat is volgens wethouder Jan Hordijk noodzakelijk om aan de sociale woningopgave te voldoen. 

De partijen in de raad prijzen de ambitie om woningen te bouwen in de sociale huur, middenhuur en betaalbare koop. “Daarvoor moeten we wel de lucht in”, liet Hordijk weten. “Om de ambities te kunnen betalen, moeten we volume maken.” Hij zei dat daar weinig ruimte in zit. 

Betrokken
In de eerste plannen krijgen de appartementen vier tot zes woonlagen. Dat wordt door sommige inwoners van Zevenhuizen als te veel beschouwd. Zij hebben angst dat dat de leefbaarheid in de omgeving aantast en ook dat de privacy in gevaar komt.

In de plannen voor Van ’t Verlaat zijn de appartementen in het midden van het te ontwikkelen gebied ingetekend, om daarmee de overlast voor bewoners van de bestaande bebouwing te beperken. Meerdere partijen drongen erop aan om belanghebbenden goed te betrekken in de planvorming en -uitvoering. 

Wethouder Hordijk verzekerde dat dat gaat gebeuren. “Wat er nu ligt, is een ruwe schets. We gaan nu werken van grof naar fijn. We gaan alle plannen, waaronder het stedenbouwkundig plan, maar ook het participatieplan, verder uitwerken.”

De raad stelde een budget beschikbaar voor die uitvoering en keurde ook de grondexploitatie van 1,9 miljoen euro goed. Hordijk kon niet beloven dat de gemeente niet meer geld nodig heeft. “Het kan best zijn dat ik bij de raad moet terugkomen voor meer geld. Dit is een complex en ingewikkeld project.”

Groeneweg
Hordijk gaf ook toe dat de onderhandelingen met voetbalvereniging Groeneweg stroef verlopen. “Overeenstemming is nog ver weg”, zei hij. “Daar moeten nog wel een paar gesprekken voor plaatsvinden. Er zit een behoorlijk verschil tussen wat Groeneweg wil en wat wij denken dat reëel is. Het lijkt mij niet dat er een accommodatie moet komen waarop Excelsior, Sparta of ADO jaloers worden. Het moet wel realistisch zijn.”

Volgens Hordijk is de situatie niet te vergelijken met die van vv Moerkapelle en vv Moordrecht. “De kantine en kleedkamers waren van die clubs zelf, Groeneweg huurt de accommodatie.” Het is de bedoeling dat Groeneweg op het nieuwe sportpark in de Swanladriehoek vier velden krijgt. Hordijk: “Voor de accommodatie gaan we uit van de oud voor nieuw-regeling.”

Hordijk benadrukte het belang van de ontwikkelingen op het huidige sportpark, in de Swanladriehoek en aan de Leliestraat, de huidige Zevenster-locatie. “Het mag wel heel duidelijk zijn dat nieuwe huisvesting voor De Zevenster essentieel is. Ik zeg dat niet één, niet twee, maar drie keer. Het niet doorgaan ervan zou een ramp zijn.”