Afbeelding
Foto: archief

Zuidplas moet druk van buitenaf om windturbines weerstaan

Algemeen 465 keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas krijgt er nog een hele kluif aan om de windturbines van de regio buiten de deur te houden. De stuurgroep van de Regionale Energie Strategie (RES) van vijf gemeenten in Midden-Holland lijkt aan te sturen op een gecombineerde opwekking van zon én wind.

Door Erik van Leeuwen

Het opwekken van hernieuwbare energie via windturbines is door de huidige coalitie van VVD, ChristenUnie/SGP en CDA, al een paar jaar geleden afgezworen. De vraag is of Zuidplas bestand is tegen de druk van buitenaf om alsnog de deur open te zetten voor windenergie.

Het standpunt van de huidige coalitie, dat verder wordt gesteund door Nieuw Elan Zuidplas, heeft nog een houdbaarheid tot 2022. In maart van dat jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en het is daardoor nog ‘open’ of Zuidplas na 2022 anti-windenergie blijft.

Het lijkt er steeds meer op dat de stuurgroep van de RES een voorkeur heeft voor een model waarbij energie wordt opgewekt met wind en zon. De regio staat voor een serieuze opgave, want om 1567 terajoule op te wekken voor 2030 zijn 67 windturbines of 550 hectare zon of een combinatie ervan nodig. 

Tijdens een participatieavond afgelopen donderdag werden vier testbeelden getoond waarbij de impact per scenario in beeld werd gebracht. Er kwam een duidelijke voorkeur uit voor energie op bedrijventerreinen: zonnepanelen op daken van bedrijven en op de hoeken van zo’n terrein windturbines. 

Het voordeel zou zijn dat de infrastructuur al aanwezig is en dat de maatregelen de ruimtelijke schade beperkt. “Het is de beste oplossing”, zei een woordvoerder van de Natuur en Milieu Federatie Zuid-Holland. “Deze regio kenschetst zich door een grote cultuurhistorische en natuurlijke waarden en die moeten beschermd worden.”

Voorstander
Ook netwerkbeheerder Stedin is een warm voorstander van een gecombineerde opwekking. “Wind gebruikt een derde van de netwerkcapaciteit. Door wind met zon te combineren zorg je voor een constante opwek”, zei gebiedsregisseur Eelco de Vink.

De ruimtelijke impact door windturbines en zonnepanelen op bedrijventerreinen is ook veel minder groot. Er hoeven geen extra zonneparken aangelegd te worden. Wel zullen eigenaren van bedrijven verleid moeten worden tot investeringen. Niet elke ondernemer zit te wachten op de aanschaf van zonnepanelen, zeker als daar geen financieel voordeel tegenover staat.

Zon en wind langs snelwegen lijkt op de tweede plaats te staan. Het testbeeld over de ‘energiewegen’ dat werd getoond, beloofde voor Zuidplas en Waddinxveen weinig goeds wat betreft windmolens: de A12 en A20 zijn volop in beeld voor windturbines.